Една жена патувала стотици километри за да направи нешто неверојатно за маж кој не го познава

Жена од Тексас патувала стотици милји за да му помогне на странец. Тоа што го направи е навистина прекрасно. На Рој Мекинтош (48) му бил потребен бубрег Б+. Неговата сопруга Тошира Малдонадо-Мекинтош реши да објави порака на Фејсбук групата „The Laughing Christian“ во која бара молитви за состојбата на нејзиниот сопруг во декември 2021 година.

Се бара донатор…
Објавата гласеше: „Молете се за мојот сопруг Бог да му испрати жив донатор на бубрег Б+“, се вели во објавата. „Веруваме во Бога за чудо. Молете се за него“.

Тошира е жена со вера и се чувствувала доведена да побара молитва. Во меѓувреме, во Харкер Хајтс, Тексас, Хедер Шафер, сопругата на еден војник ја видела објавата и решила да направи нешто во врска со тоа.

Таа рече: „Ја прочитав пораката и помислив: „Тоа е за мене“, рече Хедер. Таа ѝ испрати порака на г-ѓа Тошири околу 30 минути подоцна и напиша: „Јас сум Б+ [крвна група] и би сакала да видам дали можам да го донирам мојот бубрег“.

Тошира не беше сигурна во тоа, но ѝ ги даде на Хедер информациите за контакт на координаторот на живиот донатор и се надеваше дека Бог ќе одговори на нејзината молитва. „Какви се шансите маж од Карибите во Њу Џерси и Шкотланѓанка што живее во Тексас да се најдат, а камоли да бидат компатибилни? – се запраша таа.

Чуда се случуваат
Хедер и Рој поминаа неколку месеци поминувајќи низ многу тестови кои потврдија дека совршено се совпаѓаат. Хедер го документира своето патување на YouTube, во видео серија наречена „ Авантурите со мојот бубрег “ . Таа рече: „Снимањето на видеото ми помогна да ги организирам сопствените мисли и да им го објаснам процесот на моите најблиски. Исто така, се надевав дека споделувањето на мојата приказна ќе извади дел од мистеријата и ќе им помогне на другите луѓе да размислат да станат донатори на органи“, рече Хедер.

Сега, по успешната трансплантација на бубрег, на Рој повеќе не му е потребна дијализата што ја правеше 3 дена во неделата, 5 часа на ден. Се чувствувам 20 години помлад!“, рече тој. Тој верува дека Божјиот план бил да ги зближи.

Погледнете го видеото и запознајте ги Хедер и Рој подолу.

Рој, неговата сопруга и четири од нивните пет деца ги запознале Хедер и нејзините две деца осум недели по успешната операција. Повторното обединување со солзи се случи на предниот тревник на Рој и засекогаш ја зацврсти врската меѓу двете семејства. „Ја сакаме Хедер и сме засекогаш благодарни“, рече Рој.

Што се однесува до Хедер, таа заврши велејќи: „Совршен странец, совршен натпревар, совршен Бог“.