Приказна: Не ја сакам повеќе мојата сопруга

Кога дојдов дома, вечерата веќе беше на масата. И кажав на жена ми дека имам важна вест за неа. Таа седна да ме слуша, како и секогаш. Ме гледаше и ја чекаше важната вест што ќе и ја кажам. Боже, каква болка ќе и нанесам…дали ќе може да се справи? Јазикот ми се тапка во место… Чувствувам дека нема да можам да го кажам тоа што сакам и што треба да го кажам. Собирам сили и успевам да кажам: „Сакам развод“.

Тие тешки зборови ми го прекрстија јазикот и ја рани оваа слаба жена. Гледам дека и е тешко. Болката јасно видлива во нејзините уморни очи е поголема од неа. Толку е одлично што не може да се опише. Таа само успеа да праша: „А зошто? Го игнорирав нејзиното прашање, како ништо да не кажа. Немаше повеќе зборови. Тие беа заменети со нејзиниот плач. Лажичка и испадна од рака, а таа со тивок глас рече: „Па ти не си човек!“

Плачеше цела ноќ и веројатно се прашуваше зошто ѝ го правам ова. Не можев да ја наведам вистинската причина. Како да кажам дека нема повеќе љубов меѓу нас и дека сега сакам друга жена?! Вистина е дека меѓу нас веќе ја немаше таа стара љубов. Утрото и ги дадов документите за да потпише заеднички развод, според кои и оставам стан, автомобил и 30 отсто од акциите што ги поседувам во голема компанија. Таа само ги погледна и ги искина. Во брак сме десет години, а сега сме само двајца странци под ист покрив. Нема повеќе блискост меѓу нас. Се оддалечивме еден од друг.

Ја видов како ја кине хартијата како непотребно одложување, но ништо не може да ме одврати од мојата намера. Го сакам другиот и ништо не може да го промени тој факт. За мене, нејзиното плачење беше показател дека мојата одлука е исправна. Она што го планирав со недели почнува да се остварува.Се вратив доцна. Ја најдов мојата сопруга како пишува нешто. Ниту очекував, ниту сакав вечера, па веднаш отидов да спијам.

Цел ден го поминав со друга жена и се изморив. На полноќ се разбудив и видов дека сè уште пишува нешто. Не му придавав никаква важност на тоа и повторно заспав. Утрото, на мојата маса имаше хартии што таа ги напиша во текот на ноќта. Таа напиша под кои услови би … потпише договор за развод. Тоа беа чудни барања. Ништо не бараше за себе, освен уште еден месец што треба да го поминеме заедно. Таа побара во тој период пред другите да се однесуваме како што се однесува секој нормален брачен пар.

Таа го објасни тоа со тоа што нашиот син има испити на училиште и не сака нашиот развод лошо да влијае на неговиот успех. Без размислување се согласив со нејзиниот услов. Но, таа има друга состојба. Тој сака секое утро да го правам она што го направив првото утро од нашиот брачен живот. Ме замоли да ја носам од спалната соба во раце секое утро. Мислев дека го губи умот. Меѓутоа, ако и е последна желба, и јас ќе ја почитувам.

Тоа, месецот брзо ќе помине и ќе бидам слободен. Ја известив мојата нова љубов за овие чудни состојби, а таа со потсмев ми забележа дека тоа е нејзиниот последен неуспешен обид да избегне развод. Долго време не делев кревет со сопругата, но кога ја држев во раце првото утро, ми се разбудија чувствата за неа. Сеќавањата се вратија. Тие беа живи и силни. Не можев да се ослободам од нив. Се појави мојот прв ден од бракот со оваа жена.

Нашиот син виде како ја зедов во раце и почна да вика: „Тато ја носи мама!“ Почувствував некаква горчина во грлото. Што би рекол син ми кога би знаел што и правам на мајка му?! Тој не знае колку болка и предизвикувам. Ја носев низ дневната соба до влезната врата, како што правев пред десет години. Таа ги затвори очите и шепна: „Те молам уште не му кажувај на детето за нашиот развод.“ Кимнав со главата, потврдувајќи дека нема да го кажам тоа.

Кога тргнав на работа, таа стоеше на автобуската станица. Одиме во ист правец, јас сум сам во кола и таа го чека автобусот. Поминав покрај неа како да не ја познавам. Никогаш нема да ја заборавам таа сцена. Следниот ден, додека го носев, нејзиниот мирис ме потсети на среќните денови од нашиот брачен живот. Сфатив дека целосно ја запоставив. Времето испише меки линии на нејзиното лице. Таа веќе не е млада и убава како порано. И косата и се смени. Ме мачеше едно прашање: каква личност сум и дали и правам неправда (?!)

На четвртиот ден, додека ја носев во раце, се врати таа поранешна блискост со таа жена. Тоа беше силно чувство кое целосно ме обзема. Таа ми ги даде десетте најубави години од нејзиниот живот. Таа ми беше добра и послушна. Таквата жена е вистинско богатство. Секој следен ден ги зајакнуваше овие чувства кон неа. Од ден на ден жена ми стануваше се посветла. Не беше тешко да се носи. Мислев дека слабее поради грижите и нашата непосредна разделба. Нема поголем удар за жената од разводот.

Еден ден ја гледав како бара облека за носење. Целата облека и беше преголема. Тогаш сфатив дека ми е лесно да ја носам бидејќи ослабела.Еден ден, додека седевме еден до друг, јас спонтано ја подадов раката кон неа и нежно ја ставив на нејзината глава. Тогаш влезе нашиот син и викна: „Тато, време е да ја носиш мама!“

Беше среќен што ме виде како го носам и тоа стана составен дел од неговиот секојдневен живот. Тој го чекаше тој момент и со нетрпение го очекуваше. Таа му се јави и го прегрна со таква топлина, како да е последната прегратка. Ја зедов и ја изнесов од собата. Таа нежно ги завитка нејзините слаби раце околу мојот врат… Го чувствував за неа она што го чувствував кога првпат ја зедов во раце. Ова убаво чувство го наруши само тоа што сега е многу послаба. Кога последното утро ја зедов во раце, не можев да направам ниту еден чекор.

Нашиот син веќе беше на училиште. Останавме сами во куќата. Не верував дека може да се случи такво нешто. Не можев без неа. На моето жалење му немаше крај. Ја спуштив на кревет, ја прегрнав и плачев. Ја молев да ми прости и реков: „До сега не знаев колку си добар и што ми значиш!“

Потоа истрчав од дома, влегов во мојот автомобил и отидов кај жената со која бев во врска. Пред нејзината куќа истрчав од автомобилот без да ја затворам вратата. Се плашев да останам, да не се предомислам и да не ја сменам одлуката. Таа ме чекаше на вратата со насмевка на лицето. Реков: „Жал ми е, но никогаш нема да се разведам од жена ми!“ Моите зборови ја преплавија. Таа беше неподвижна. Низ солзи рече: „Дали си ти нормален?!“ Повторно се извинив и таа ми удри шлаканица и ја тресна вратата.

Малите нешта донесоа монотонија во мојот брак. Не се оддалечивме еден од друг затоа што не се сакаме. Недостасуваа само неколку убави зборови и една убава акција. Ја носев на раце само еден месец и среќата се врати во нашата куќа. Враќајќи се дома, донесов цврста одлука дека оттогаш па натаму ќе ја носам жена ми во раце секое утро, додека смртта не не раздели.

Застанав до цвеќарницата за да и го купам на жена ми најубавиот букет цвеќе. Продавачката ме праша: „Што ќе напишеме на банкнотата?“ Целата среќна реков: „Ќе те носам во раце додека смртта не не раздели“. Побрзав дома да ја израдувам, а лицето ми го красеше насмевка која не можев да ја тргнам од моето лице. Влегов во нејзината соба, но… Мојата драга сопруга лежеше неподвижно. Таа го напушти овој свет.

Ме удри како гром од ведро небо, кога дознав дека мојата благородна сопруга со месеци се борела со тумор, без да ме извести за тоа. Затоа таа стана толку слаба. Ме поштеди од грижи и тага, а јас ја повредив на најлош можен начин. И го свртев грбот кога беше во најлошото. Бев целосно заслепен и заведен. Можеби таа ќе ми прости, но јас никогаш нема да си простам.

Знаеше дека нема долго да остане на овој свет, па сакаше да го поштеди нашиот син од траумата на која би бил изложен ако се разделевме. Таа сакаше нашиот син да ме памети како човек кој искрено ја сака својата мајка, неговата сопруга.

Удобен стан, луксузен автомобил, акции и големи заштеди не се гаранција за среќа во бракот. Малите нешта го прават животот и ги прават луѓето среќни. Најдете време за вашиот животен партнер.Се надевам дека некој ќе извлече поука од тоа што ми се случи и дека оваа моја исповед ќе спаси некој брак и некое семејство