Ако ви е тешко и сте под притисок, запомнете ја оваа мудра приказна

Ако ви е тешко и мислите дека не можете да се справите со сиот притисок, запомнете ја оваа мудра приказна! Без разлика во каква ситуација ќе се најдете, пуштете ја чашата на крајот од секој ден. Еднаш наставникот го започнал училишниот час земајќи чаша полна вода во раката. Ја држеше за да можат сите да ја видат и праша: „Колку мислите дека е тешка оваа чаша?

Учениците почнаа да погодуваат: „50 g… 100 g… 125 g“. Професорот одговорил: „Вистината е, всушност, дека ни јас не знам“. И додека не ја измериме, не можеме да бидеме сигурни“, и продолжи: „Но сакав да ве прашам уште нешто…“. Што ќе се случи ако ја држам вака кренатата чашата, да речеме, неколку минути? – праша професорот.

Ништо! – одговорија учениците. Добро. А што ќе се случи ако цел час ја држам вака крената чаша? – повторно праша професорот. Ќе почне да ве боли раката – брзо одговори еден студент. Точно. Сега, што ќе се случи ако ја чувам вака цел ден? Раката ќе почне многу да ве боли, а од таквиот напор може да ви се вкочанат мускулите, па дури и можно е раката да ви се парализира. И, најверојатно, ќе треба веднаш да посетите лекар.

Многу добро – продолжи професорот мирно. – И додека сето ова се случува, дали мислите дека тежината на чашата се променила? Не! – одговорија сите едногласно. Тогаш која е причината за болката во раката и грчењето на мускулите?! Учениците се најдоа збунети, ситуацијата веќе им личеше на загатка и сите почнаа сериозно да бараат одговор.

Што треба да направам за да се ослободам од болката и товарот во оваа ситуација? – продолжи професорот. Да, тоа е тоа. Тоа е одговорот. Пушти ја чашата! – скокна професорот. – Истото се случува и со вашите проблеми во животот и со вашите тешки мисли. Размислувањето за нив неколку минути е нормално и нема ништо лошо во тоа. Но, ако ги чувате во вашиот ум долго време, ќе почувствувате БОЛКА.

И ако го правите тоа многу долго, предолго – ќе се чувствувате парализирано, т.е. нема да можете да направите ништо друго. Многу е важно да размислувате за одредени настани или искуства во вашиот живот и да извлечете заклучоци од нив, но уште поважно е да знаете како да го ослободите вашиот ум од овие проблеми на крајот од секој ден.

Без разлика во каква ситуација ќе се најдете, пуштете ја чашата на крајот од секој ден.