Приказната за мажот кој имал 6 ќерки

Мажот имал шест ќерки, а неговата сопруга била бремена по седми пат. Една вечер отишол во кревет со намера: „За Господ, ако ми се роди ќерка по седми пат, ќе се разведам од жена ми.

Истата ноќ сонуваше, смртта му дојде и мораше да замине на другиот свет. Се нашол пред пеколот и една од портите на пеколот се отворила за да го проголта. Но на вратата го чекала една од неговите ќерки, не дозволила да го фрлат во пеколот.

„Тато, нема да дозволам да изгориш во оган“, рече таа. Тогаш човекот ќе биде доведен до друга врата на пеколот. Но таму го чекала друга ќерка со истите зборови и тој се спасел. Ова се повторуваше на шест врати, до седмата.

На седмата капија немаше кој да го спаси и го фатија од сите страни за да го фрлат во оган…

И токму тогаш се разбуди целиот потресен. Одеднаш обземен од среќа, тој веднаш ги крена рацете и му се помоли на Господ: „Господе, по Твоето величие, дај ми седма ќерка!“