Дрварот не можеше да поверува што гледа – Ова се случува еднаш на 100 години! Го пресече стеблото и остана вчудоневиден (ВИДЕО)

Неверојатна глетка му се појавила на Милош Поповиќ (30) од селото Ивањица Бедина Варош кога од една од буките течела вода додека сечел дрва. Овој дрвосечач се зачуди, бидејќи со години се занимава со оваа работа и вакво нешто никогаш не му се случило.

„Дрвото не беше скапано, туку напротив беше здраво. Почнав да сечам и кога стигнав на половина работа, почна да излегува вода со неверојатен волумен, како некој да го испуштил од чешма. Пријдовме и ги измивме рацете. Водата беше ладна и исклучително чиста, за да може веднаш да се пие.

Бевме во голема дилема и не знаевме што да правиме, но на крајот ја исековме буката“, изјави Милош. Она што е уште почудно за овој дрвосечач е што во близина на половина километар нема река или извор каков било вид, а во буката се криела толку многу вода.

„За цело време што бевме до дрвото, водата продолжи да блика, како да е во извор. Нашата клима е исклучително богата со шума и многу луѓе се занимаваат со сечење, но сите на кои им го покажав видеото беа воодушевени. Никој не видел такво нешто“, вели еден дрвосечач од Ивањица,

Експертите го објаснија ова чудо на природата со тоа што корените на таа црница се наоѓаат на сезонскиот фронт на изворот на вода. Потоа, водата од дрвото најчесто е предизвикана од обилни врнежи, кои ги поплавуваат подводните извори, па дополнителниот притисок ја турка водата на површината, заедно со корените на дрвјата.