Поучна приказна: Ова е доказ дека мајката може да го направи речиси невозможното за своето дете

Бидејќи се познава себеси, ја мрази. Бидејќи знае за себе, се срами од неа. Мајка му работела како готвачка, во едно негово училиште, за да го нахрани. Кога се вратил од училиште, побарал никогаш да не доаѓа во неговото училиште, бидејќи другарите ќе го задеваат. Мајката молчеше, беше мирна и малку повредена.

Следниот ден, по излегувањето од работа, мајката видела дека нејзиниот син го заборавил приборот и отишол на училиште. Кога ја виделе жената со едното око, децата почнале да се смеат. Мајката го барала своето дете кое се сокрило. Комплетот и го дала на една љубезна жена, која дошла кај неа и го заштитила од тие деца.

Се вратила дома и го чекала своето дете… Тој дошол дома и и викал, и кажал зборови кои мајка му и тој ќе ги паметат цел живот. „Би сакал да умреш да не си тука“. Мајката молчеше и плачеше. Не се грижеше за нејзините чувства, тој само сакаше да побегне од неа. Учеше вредно и стана голем човек

Заминал од селото во поголем град, си изградил куќа, се оженил, имал деца и конечно се задоволил со својот живот. Се додека еден ден мајка му дошла кај него дома. Неговите деца почнале да врескаат, а тој и рекол дека не требало да дојде и веднаш да си оди. Како и секогаш, мајката молчеше…и замина.

Поминаа години и еден ден додека ја проверуваше поштата, виде писмо во кое го кани на семеен собир. Тој и рекол на сопругата дека оди на службен пат. Конечно дошол во родниот град и влегол во куќата од чиста љубопитност. Кога таму на масата е писмото од мајката во кое пишува:

„Жал ми е што некогаш те повредив, извини што те посрамотив пред твоите пријатели, извини што ги исплашив твоите деца… Болна сум, лежам во кревет од што веројатно никогаш нема да станам… Но ти тоа не го знаеш и не се сеќаваш, како дете, си доживеала несреќа… си изгубил око. Не можев да го гледам моето дете како расте без око, сите да го исмејуваат како што мене ме исмеваа…

Ти го дадов моето око, затоа што би бил среќен кога би можел да го набљудуваш светот со моето око. .. Жал ми е уште еднаш, мајка ти“.