Двајца пациенти делеле иста соба: Кога едниот умирал, неговата трогателна тајна излегла на виделина

Двајца тешко болни мажи ја делеле болничката соба. Еден човек морал да седи на својот кревет по еден час секој ден за да се обиде да ја испразни водата од белите дробови. Неговиот кревет беше до прозорецот. Другиот човек мораше да лежи цело време. Тие се зближија преку приказната за животот, семејството, детството, работата…

Секое попладне, кога човекот седел покрај прозорецот, на својот цимер му опишубал што гледал низ прозорецот. Човек кој мораше постојано да лежи, почна да живее за оние моменти кога неговиот свет беше збогатен со сите описи на работите што се случуваат надвор. Низ прозорецот можеше да се види парк со прекрасно езеро. Лебеди пливаа во езерото додека децата си играа покрај водата. Паровите одеа држејќи се за рака.

Цветовите во паркот беа прекрасни, а оддалеку се гледаше градот. Додека човекот до прозорецот ги опишувал сите детали, другиот ги затворал очите и уживал во сцените. Едно попладне, еден човек покрај прозорецот опиша парада што минува покрај болницата. Иако не можеле да ги слушнат звуците, ја замислиле радоста.

Поминаа денови и месеци. Човекот кој морал да легне станал љубоморен на својот цимер и посакал да седне покрај прозорецот за да може и тој да ги види сите убавини за кои слушнал. Во својата очајна желба решил да го отруе човекот покрај прозорецот. Едно утро медицинската сестра влегла во собата и покрај прозорецот здогледала безживотно тело на маж. Телото било однесено и набргу потоа другиот маж побарал неговиот кревет да се премести на прозорецот.

Медицинската сестра прифатила, го преместила и го оставила на мира. Полека и со голем труд станал и погледнал низ прозорецот. Го видел само ѕидот. Ја прашал својата сестра која мисли дека е причината поради која другиот маж опишува толку прекрасни сцени. Медицинската сестра одговорила дека другиот човек бил слеп и не можел да го види ниту ѕидот.

Таа рече: „Можеби сакаше само да ве охрабри и да ве направи среќен“. Има голема среќа да се направи некој друг среќен, без разлика во каква ситуација се наоѓа. Кога ја споделуваме нашата тага со некого, ни е полесно. Но, кога ја делиме среќата, таа е двојно поголема. Ако сакате да се чувствувате богато, избројте ги сите работи што ги имате, а кои не можат да се купат со пари.

Не бидете љубоморни на другите луѓе, туку работете на себе. Споделете ја среќата и направете некого среќен. Во спротивно, ќе се најдете огорчени и сами пред ѕидот.