Што им е најпотребно на децата од родителите?

Родителите се одговорни за развојот на секое дете. Но, што им е најпотребно на децата од нивните родители? И таткото и мајката се одговорни за задоволување на потребите на своите деца. Не е доволно само да им обезбедите дом во кој ќе живеат вашите деца и храна за да јадат. Не е доволно да ги запишете на училиште и потоа да очекувате училиштето да ја обезбеди целата обука (било да е државно, приватно…).

И не е доволно да ги носите вашите деца во црква и да очекувате црквата да ги задоволи нивните потреби. „Водете го детето кон неговиот пат за и кога ќе остари да не скршне од него. Бог ги смета родителите одговорни да ги разберат потребите на нивните деца и со молитва да донесуваат промислени одлуки за нивните деца да напредуваат во образованието и животните вештини, во физичкото здравје и издржливоста, во живиот однос со Бога и во односот со другите.

Онаму каде што се појавуваат недостатоци, родителите треба да направат се што можат за да ги задоволат тие потреби на еден или друг начин, без да очекуваат некој друг да го направи тоа наместо нив.

Сведоштво на старец…
Не треба да ја чекате смртната постела за да сфатите колку е важно вашето семејство за вас. Еден татко, чии деца пораснале надвор од домот, рекол: „Моето семејство порасна, нема повеќе деца. Но, кога би морал да го направам тоа одново, би го направил вака: повеќе би ја сакал жена ми пред моите деца. Повеќе би се смеел со моите деца – нашите грешки и нашите радости. Би слушал повеќе, дури и најмалото дете би го слушал.

Би бил поискрен за моите слабости, никогаш не преправајќи се дека сум совршен. Би се молел поинаку за моето семејство. Би правел повеќе работи заедно со моите деца. Повеќе би ги охрабрувал и повеќе би ги пофалил. Би посветувал повеќе внимание на малите нешта како што се постапките и зборовите“.

Тој заклучува: „Ако морам да го направам тоа одново, ќе го споделувам Бог поблиску со моето семејство; секоја обична работа што се случува во секој обичен ден би ја искористил за да ги насочам кон Бога“. Кога ќе се спушти прашината и се ќе биде кажано и направено, кога ќе погледнете наназад на вашите животни достигнувања, вашето семејство ќе биде една од најважните работи во кои сте биле дел.

На вашите деца им требате – не само во раните години, туку и во текот на нивните години дома. Вие влијаете на нив. Ним им треба мајка им при рака и активното учество на нивниот татко.

„Сите сме зафатени…“ Сакате да кажете дека не можете да одвоите повеќе време за вашите деца? Се прашувам колку време родителите губат гледајќи телевизија или проверувајќи ги нивните социјални мрежи кога би можеле да седат со своите деца и да играат игра на табла или само да разговараат. Сето тоа е прашање на приоритет.

Штом е готово, готово е. Не можеме да го вратиме тоа време. Не можеме да се вратиме назад и да ги поправиме работите. Затоа родителите треба да одвојат време сега и да направат се што можат за да влијаат на нивните деца. Наведете ги параметрите за нив. Дајте им дисциплина. Ним им треба родителско водство. Можеби ќе се спротивстават, но подоцна ќе им бидат благодарни за тоа.

Дали им давате пример? Дали треба да направите некои промени во вашиот живот за да можете да бидете добар пример и лидер? Не смееме да ги учиме да зависат од нас до крајот на животот. Наместо тоа, треба да ги научиме да бидат независни.