Им ги зеле на 8 часа мобилните телефони на децата, само три издржале до крај – Еве како се однесуваа и што прво направиле после тоа

Психолозите спровеле тест кој јасно покажал разлики во однесувањето. Детскиот психолог од Санкт Петербург, Екатерина Мурашова, спроведе многу интересен експеримент во 2013 година. Таа побарала од 68 тинејџери на возраст од 12 до 18 години да се откажат од сите електронски уреди, односно да ги исклучат мобилните телефони, компјутерите, телевизорите, таблетите, видео игрите и да не комуницираат со никого.

Она што им беше дозволено во тие осум часа беше да пишуваат, цртаат, читаат, пеат, шетаат и се занимаваат со слични активности. Авторот на експериментот сакал да ја докаже работната хипотеза дека современите тинејџери не се способни да се окупираат себеси и дека се целосно несвесни за својот внатрешен свет, пишува b92. Според правилата на експериментот, следниот ден децата имаа задача да кажат како го доживеале овој тест.

Психологот ги советуваше сите учесници да го прекинат експериментот во случај на прекумерна вознемиреност, непријатност или напнатост и да го евидентираат времето и причината за нивното прекинување. Резултатите во најмала рака беа шокантни, а имајте на ум дека експериментот беше спроведен пред десет години, кога технологијата беше многу помалку распространета отколку денес.

Од 68 учесници, само тројца го завршија експериментот – едно девојче и две момчиња. Тинејџерката осум часа ги запишувала своите чувства во дневник. Едно од момчињата помина осум часа правејќи макета на едрилица, со пауза за ручек и шетање на кучето. Другиот прво ги сортираше и систематизираше своите колекции, а потоа се занимаваше со пресадување цвеќиња. Ниту еден од нив немал негативни емоции за време на експериментот и не забележал појава на „чудни“ мисли.

Тројца учесници во експериментот изјавиле дека имале „самоубиствени мисли“, а пет доживеале напади на паника. 27 тинејџери имале симптоми како гадење, потење, вртоглавица, топли бранови, стомачни болки… Речиси секој од нив пријавил чувство на страв и вознемиреност. Интересот и возбудата пред нова ситуација и соочување со себе стивнаа кај речиси сите учесници до почетокот на вториот или третиот час. Само десет тинејџери кои го прекинаа експериментот почувствуваа вознемиреност по три или повеќе часа осаменост.

Што правеле тинејџерите за време на експериментот? Тие јадеа. Тие читаа или се обидуваа да читаат. тие направија некои училишни задачи (тоа беа за време на празниците, а многумина од нив очајнички бараа учебници). Гледал низ прозорецот или „летал“ низ станот. Отиде надвор, во продавница или кафуле (во експериментот, комуникацијата беше забранета, но беше дозволено да се разменат неколку потребни зборови со продавачите или касиерите)

Составуваја сложувалка или лего. Цртаа или се обидоја да нацртаат нешто. Си играле со куче или мачка. Ја исчистиЈА собата или станот
се капеа. Се занимаваА со физичка активност. Ги запишаја нивните чувства или мисли. Свиреа пијано, гитара или флејта, тројца пишувале поезија или проза, едно момче патувало низ градот речиси пет часа, менувајќи автобуси и тролејбуси. Едно момче отишло во забавен парк, но за три часа почнало да повраќа

Едно момче го прошета целиот град, друго момче отиде во зоолошка градина, едно мало девојче се молеше едно мало девојче отиде во музејот
Што направија по експериментот? Речиси сите во одреден момент се обидоа да заспијат, но никој не успеа да ги искорени „глупавите“ мисли кои опсесивно им се вртеа во главите. По завршувањето на експериментот, 14 тинејџери веднаш влегле на социјалните мрежи, 20 контактирале со своите пријатели, тројца родители, а петмина отишле да ги посетат своите пријатели. Останатите ги вклучија телевизорите или почнаа да играат компјутерски игри. Покрај тоа, речиси сите веднаш вклучија музика или ставија слушалки на ушите.

Сите стравови и симптоми исчезнале веднаш по завршувањето на експериментот. Интересно е што 63 тинејџери го препознале експериментот како корисен и интересен за самоспознавање. Шест учесници сами го повториле експериментот и тврдат дека успеале по неколку обиди.

Кога тинејџерите анализирале што им се случило за време на експериментот, 51 лице користеле фрази како „зависност“, „доза“, „повлекување“, „излезе дека не можам да живеам без…“, „Потребно ми е цело време „… Сите без исклучок рекоа дека биле ужасно изненадени од мислите што им се случиле за време на експериментот, но не можеле да се справат со нив поради влошувањето на нивната општа состојба.