Девојката обработува 24 хектари земја – Чудно е што средена жена вози трактор

Ако денес многу луѓе би рекле за младата генерација дека работата на нива ја замениле со кафулиња, се чини дека би згрешиле во ваквиот опис за една Ведрана, симпатична 26-годишна девојка која, доколку ја запознаете на улица „на почетокот“ не би погодиле што работи во животот. А таа, возејќи трактор, зад себе има долгогодишно земјоделско искуство.

Имено, Ведрана Полетар од Ласлов кај Осиек во Хрватска, симпатична девојка со ситна градба, додека да трепнеш, скока во својот трактор, го вклучува и вози во полето. Иако има само 26 години, оваа девојка веќе има осумгодишно земјоделско искуство. Да, добро погодивте – штом порасна, отвори семејна фарма. „Веќе не се сметам за млад земјоделец“, се пошегува Ведрана, која обработува 24 хектари плодна земја.

Прво завршила трговско училиште, а потоа се преквалификувала како општ земјоделски техничар. Љубовта кон земјоделството во неа тлеела уште од мали нозе, а имала како што вели совршени модели. „Тато беше иницијатор на идејата да се занимавам со земјоделство. Се разбира, тоа не беше мој план, но со татко ми се заљубив во оваа работа. Кога му се придружив, тој веќе десет години одгледуваше житарки. Отворив земјоделска фарма во ноември 2015 година и како млад земјоделец добив државна стимулација“, изјави таа за „Вечерњи лист“.

Многумина не и веруваа. Пријателите и познаниците не веруваа дека таа ќе остане доследна на својата работа. „Кога реков дека отворам сопствена фарма, моите познаници ме гледаа со неверување, мислеа дека тоа го правам само за стимулација и дека татко ми секако ќе направи се за мене. Тоа се нашите предрасуди. Сепак, мислам дека луѓето полека сфаќаат дека веќе нема поделба меѓу машките и женските работни места“.

„Во другите соседни земји, на пример во Италија, има неверојатен број млади девојки кои водат сопствени фарми за крави или свињи, ја обработуваат земјата, таму е сосема нормално. Иако сè уште има изненадени од младите жени фармери, верувам дека сите стануваат свесни дека овие работни места се лесни и за девојчињата“, вели Ведрана.

Уредна жена во трактор Свесна е дека на машката популација ѝ е чудно што негувана жена, со фарбани нокти и долга руса коса, вози трактор и ја обработува земјата. Иако, Ведрана не само што вози трактор од средно училиште, туку и самата го купила, со помош на европските фондови. „Колку време ми требаше да научам да возам трактор? Две минути. Го возам од средно, џојстик е, се е модернизирано. Планирам да купам уште подобар и помодерен трактор во кој само ќе притиснам копче и кој сам ќе работи правилно“, изјави Ведран.

Тракторот го возела и компанијата Таа признава дека ги носела пријателите на возење со тракторот за да ги убеди дека добро се справува со ова возило. Тие беа горди и среќни за мене“, рече таа. Инспирација за другите жени Ведрана е инспирација и за другите жени кои сонуваат за сопствената работа во земјоделството, но можеби немаат доволно храброст да се впуштат во таа авантура. Таа секако со задоволство споделува совети и искуства со нив. Умешен е и во управувањето со придружните додатоци, како што се диск харва, плуг, па дури и приколка.

„Ние всушност правиме многу малку“ Како за неа изгледа еден типичен работен ден, вели таа, зависи од годишното време. „Мојата работа не е таква да работам 365 дена во годината. Всушност, јас правам многу малку. Секогаш истакнувам дека земјоделскиот сектор е најлесен во земјоделството. Не работиме ниту кога врне, ниту кога паѓа снег, ниту во зима, туку работиме само во сезона. Кога е сеидба, работиме две-три недели од утро до вечер, потоа имаме една недела одмор, па продолжуваме“, вели таа.

Почна да обработува 15 хектари земја и денес веќе достигна 24 хектари, од кои може да живее, но сака да го прошири својот имот на 70 или 80 хектари. Дел од земјиштето е нејзина сопственост, а дел дала под закуп.