Корејски студент изел банана од 120.000 долари во галерија на современа уметност (ВИДЕО)

Еден јужнокорејски студент по уметност изел банана која била централно дело на уметничко дело од 120.000 долари (200.000 КМ) и го опишал како чин на бунт. Но Хујн-су избра и изеде зрело овошје залепено на ѕид на изложба на уметникот Маурицио Кателан во Музејот на уметност Лиум во Сеул.

Делото, насловено како „Комедијан“, е едно од најсличните уметнички дела на Кателано и продадено за шест цифри кога првпат се појави во Мајами Бич во 2019 година. На почетокот, Но на вработените во галеријата му кажал дека го прескокнал појадокот и дека е гладен. Но, тој подоцна објасни за КБС, локален медиум, дека дејствувал според неговото верување дека работата на Кателано е бунт против одредена влада.„Може да има уште еден контра-бунтовник“, рече Хујн-су.

Но, поставил празна кора од банана зад селотејп лентата, а вработените во музејот подоцна ја замениле со свежа банана. Кателан рече дека не гледа „никаков проблем“ во постапките на ученикот.

Секој пат кога патувал, Кателан земал банана со себе да ја закачи во неговата хотелска соба за да најде инспирација. Изработил неколку модели: прво во смола, потоа во бронза и во бојадисана бронза, пред конечно да се врати на првичната идеја за вистинска банана. Комичарот имал тројца клиенти, кои ја купиле идејата, а не предметот, бидејќи бананите брзо скапуваат. Кателан е познат и по тоа што го замени тоалетот во музејот Гугенхајм во Њујорк со целосно функционален златен во 2016 година. Уметничкото дело го нарече Америка.