Најтажната куќа на светот се наоѓа во Канада. Еве зошто сите плачат кога ќе излезат од неа!

Во некои земји, вообичаена практика е на пазарот на недвижности да се организираат отворени денови во куќи кои се на продажба. Заинтересираните купувачи имаат можност да ги посетат сите соби и потоа да одлучат дали да ја купат куќата.

Една од тие куќи се наоѓа во Канада. Продажбата беше објавена и на купувачите им беше дозволено да ја обиколат. При влегувањето во куќата, сите потенцијални купувачи ги доживеа вистински шок. Невладина организација ја претвори оваа куќа во вистински музеј на сиромаштијата!

И со многу силна цел… Ништо од надворешноста на куќата не укажуваше на страшната вистина што се наоѓаше внатре! Целта на Армијата на спасот, организацијата која стои зад оваа акција, е токму да укаже на сиромаштијата што ја гледаме околу нас: луѓе кои живеат на работ на сиромаштијата и поминуваат низ разни искушенија за да се прехранат себеси и своите семејства.

Внатрешноста на куќата беше реконструирана за да ја одрази мизеријата на повеќе од 300.000 Канаѓани кои живеат под прагот на сиромаштија: стар мебел, пукнатини во ѕидовите, една кутија житарки, што ни кажува дека секое седмо дете оди на училиште гладно. .

Со оваа иницијатива е наменета да се подигне свеста за тоа што значи да се живее во сиромаштија, но и да се продолжи со собирање донации за продолжување на борбата против ова зло.