Работела 40 години во Германија и им градела вили на синовите, а по смртта на сопругот ја исфрлиле на улица

Децата пораснале во изобилство затоа што Цветковиќ заработувале солидни приходи Брачниот пар Цветковиќ од Лесковац 40 години работел во Германија, додека нивните два сина и ќерката, кои тогаш биле во пубертет, престојувале во Србија кај родителите на својот татко. Кога синовите пораснале и родителите доволно заштедиле, им изградиле куќи како вили и им купиле стан на црногорското приморје, а на ќерката и дале богат мираз во вид на ново БМВ, спална соба и други свадбени подароци.

Еден месец, имено, откако брачната двојка се вратила во татковината за со внуците и правнуците да уживаат во благословите што ги создале со труд, С. Цветковиќ починал. Иако имал над осумдесет, бил здрав како дренка, но неколку години страдал од деменција.Потоа за неговата животна сопатничка се случила трагедија за која таа не ни сонувала.
Во договорот С.Цветковиќ на своите синови им го дал целиот недвижен и движен имот во еднакви делови.И токму кога се зафатил заборавот, синовите добиле договор за доживотна издршка, иако било обратно, односно С.Цветковиќ и неговата сопруга ги издржувале нивните деца.дури и во подоцнежните години.

Веројатно во овој случај намерата била да се оневозможи сестрата да наследи нешто од имотот на родителите“, „Така се прави секаде. Ако сакате да исклучите некого од наследството, пишувате договор за доживотна издршка што е речиси непобитен на суд. објаснува адвокатот Игор Стаменковиќ. Она што е повеќе од трагично и чудно дури и за адвокатите и социјалните работници е што сопругата на авторот на договорот не била спомната ниту еден збор во тој договор.

И ништо не би било трагично, иако е егоистично и несфатливо што женското потомство не се споменувало во договорот ниту со еден јорган, „туѓа куќа“, како што викаат лесковци и јужњаци женски деца. Чудно е и тоа што во договорот нема нејзин потпис, бидејќи најголемиот дел од донираниот имот е стекнат за време на бракот на Цветковиќ. Сопругата на починатата за Југ медиа објаснува дека двете куќи кои првично биле наменети за синовите биле изградени во ист семеен двор и комплетно опремени со парите од неа и од нејзиниот сопруг бидејќи во тоа време ниту синот ниту нивните сопруги не работеле.

„Никогаш не сум видел ваков договор, всушност имам затоа што е шаблон, но неразбирливо е под него да не се напишани имињата на двајцата родители и крајно неточно е тоа што сопругот ја исклучил сопругата од една форма на тестаментот бидејќи имотот го стекнале заеднички, а според нашите сигурни сознанија се работи за цврст брак и за сопружници кои биле многу посветени“, вели социјалниот работник кој посредувал во овој случај.

„Не ни требаше повеќе да бидеме сами, да не ги раѓаме децата кога дојдовме да живееме во Србија“, ја започнува својата тажна исповед на сопругата С. Цветковиќ, која не сака да го открие идентитетот за да не има проблеми со неа. повторно синови, но и на „светот да не и се смее“ Ние си изградивме помала зграда до куќата на нашиот постар син, која беше прикачена на таа куќа. Не беше ништо големо – мал ходник, кујна, бања, дневна и спална соба.

Од Германија во Лесковац се враќале, велат, вознемирени бидејќи долго време чувствувале дека нивните синови и снаи не го чекаат нивното враќање, за кое се подготвувале две години.„Се сеќавам дека рече дека неговата ќерка нема што да бара, но верував дека има толку разум што не дава ништо додека сме живи, иако сите наши деца и внуци не почитуваа кога поминавме еден месец, а месец и пол во лето во Србија. Не ги ни користевме нашите соби, ќе останевме со постариот син по негова желба.Мојот сопруг не беше 100 проценти дементен. Заборави што се случи пред една година, а се сеќаваше што се случи денес, од утро до вечер. Комунициравме нормално. Меѓутоа, никогаш не слушнав од него дека целиот наш имот им го дал на своите синови. “, вели 80-годишна жена која и покрај сите маки и напорна работа изгледа многу помладо.

Сè уште не се опоравила од тој шок, а атмосферата во куќата, откако живеела во куќата на нејзиниот постар син, станала неподнослива. С. Цветковиќ кратко време бил болен. Починал во сон, без болки, но тоа било голем удар за неговата сопруга бидејќи заедно поминале речиси 60 години. „Тоа дотогаш ја доведе до лудило исклучително љубезната снаа. Во средината на ноќта би настанал хаос. Наместо да ме фати за рака и да ме однесе во соба, таа ме искара, полуде, пцуеше, пцуеше. Не знаев што ме погоди. Па, може ли јас, газдарица, домаќинка која сето тоа го има стекнато работејќи и влечејќи по германски фабрики, да го доживеам во сопствената куќа, си помислив и си се запрашав и гласно?Не сум здрава како мојот сопруг. Болен сум. Имам неколку операции и одам со бастун, а имам и хронична астма. На мојата снаа на почетокот почна да и пречи тоа што често одам во тоалет навечер.

Водата и шушкаше, па не можеше да заспие. Мојата ноќна кашлица ѝ пречеше. Бидејќи куќата не ми беше добро позната и не смеев да ги вклучувам сијалиците насекаде, таа често влегуваше во друга просторија наместо во мојата соба и удираше во нешто во темнината, или превртувајќи го или кршејќи го. “, се присетува тој. Една недела вели дека снаата и нејзиниот внук биле како стражари околу неа и не и дозволувале ниту да ја допре фонтаната, да испие чаша вода.Од смртта на сопругот и наредиле да остане во една соба и да не ја напуштаат без нивна дозвола.

„Ми донесоа нешто да јадам, го фрлија пред мене како да е куќа и ставија бокал со вода. Кога, продолжува, видела дека ѓаволот ја одзел шегата, почнала да се буни, прво се обратила на снаата, па на внукот, а потоа му кажала се на синот, теренец кој бил ретко во Лесковац.„Снаа од рано наутро ме навредуваше, рече дека тоа е нејзината куќа, а внук ми го стискаше вратот, за малку ќе ме задуши и рече дека ќе ме убие ако уште еднаш ја хакнам мајка му. И испратив порака на ќерка ми да дојде. Таа дошла, но нејзиниот внук јасно ѝ кажал дека нема што да бара и ако нема да биде добар гостин, да знае каде е портата, синот и неговата сопруга и им се заканувале. Следниот ден таа повторно оди на поле, а јас останав во пеколот. Мојата ќерка си замина во солзи и на излегување ми рече дека не може да ми помогне“, вели луцидната старица која со внуката, ќерката на нејзината ќерка, излегла пред зградата да дише свеж воздух.

Една недела подоцна, синот повторно се враќа од теренот, но овој пат, како што вели бабата, целосно „подготвен“.Ситуацијата не се смирува. Тој и рекол на мајка си дека не може повеќе да живее вака, дека и е мака, дека во куќата нема да има кој да ја чува и дека има три избори: или да оди во дом за стари лица или да оди во куќата на нејзината ќерка или каде било. „Двајцата мажи ме гледаат со потсмев, а помалиот син ме прегрнува и ми вели: Мајко, ова е се наше, немаш ништо овде и оваа гардероба што ја носиш е наша“, вели и плаче жена на кои им се тресат рацете и чија душа и тело постојано се лади со кратки голтки вода од шишето.Скаменет сум. Каков дом, каква грижа, добро се грижам за себе, па кој да ме избрка од дома? Му се јавувам на мојот помал син да разговараме за ситуацијата и на двајцата во лутина им кажувам дека ќе ги продадам и куќите и становите.

Уште потешко било, вели таа, што германските пензии не стигнале поради промената на живеалиштето и планината документација што морала да се испрати до тамошниот пензиски фонд.Во тој шок некако сфатила што направил нејзиниот сопруг ѝ, но збунета се сети на предметот што таа и нејзиниот животен сопатник го направија за себе, а кој немаше време ни да го исчисти откако дојде од Германија. „Не верував, мислев дека ме лажат затоа што маж ми многу ме сака, немаше да ме остави без ништо.“ Реков, добро, синови, тогаш ќе одам кај мене дома. Меѓутоа, помладиот, уште побездушен ми вели дека не е ни мое.

Таа, сепак, тврди дека потписот на нејзиниот сопруг не е под договорот, всушност, изгледа дека е напишан со растреперена рака и таа верува дека е фалсификат. „Или, можеби, неговите синови го измамиле затоа што бил потпишан токму во времето кога се појавила деменцијата. Ја молев ќерка ми да поднесе тужба, но и таа и адвокатот ми рекоа дека тоа не може да се докаже и дека тужбата ќе биде изгубена”. било како што ја претставиле нејзините синови. Таа плачеше таму, праша како може да се смени договорот, тие одговорија – нема шанси.

„Ќерка ми е најмалото дете и работи многу, речиси цел ден, па им станав товар на нејзините деца, внука и внук на кои најмалку им пружив во животот. Сега сум многу болна, а за мене придонесе стресот што го предизвикаа моите синови и мојот покоен сопруг. Поголемиот дел од времето лежев во кревет и плачам. Ќерка ми и зетот ме тешат, но тоа не помага. Ова не е моја куќа, работите околу неа не се мои. Тоа е туѓ кревет а не моја постелнина, а јас за време на мојот живот донесов од Германија и ја дадов на снаите, но и си ја оставив за себе, најмодерна, најквалитетна и најубава постелнина, ќебиња, јоргани, перници… Куќите што јас и мојот сопруг ги изградивме и ги наполнивме со свои раце со стилски мебел, садови и се што му треба на едно домаќинство, вклучително и алат од околу 100.000 евра, сега се на другата страна на градот. Моето срце е таму, па да ме избркаат скоро на улица со мојот богаташ?“, постојано прашува жената.

Ден по расправијата со двајцата сина, во која снаите им предложиле во корист на сопрузите, старицата речиси насилно била сместена во старечки дом, но таму не останала долго бидејќи ќерката дошла во ја подигнала и ја однела дома, а таа ги пријавила браќата за запуштање и малтретирање.мајка, па се откажала од понатамошно гонење пред почетокот на судската постапка, иако мајката не се согласувала со таа конечна одлука. Нејзините два сина и целото нивно семејство сега не зборуваат со својата мајка, ниту со нивната сестра, која ги сакаше своите браќа иако беше како сирак во тоа семејство.

„Да не беше пензијата за вдовица, која исто така е ниска, немаше да ги покрие ниту основните трошоци. Единствена утеха ми е што финансиски не ги оптоварив ќерка ми и нејзиното семејство, пред што чувствувам голем срам“, објаснува тој, а не прашуваме колкава е сумата.Се налутија. Очигледно мислеа дека живеам во домот и дека ми ја земаат пензијата, бидејќи го овластив мојот постар син, кој заработува помалку од помалиот, да ми ја подигне пензијата во Србија. Но, пензијата ми е мала затоа што одвојувам малку за пензиско осигурување, во помал обем, за да има што е можно повеќе за нив.

„Тој јаде се помалку и помалку. Кога дојде од Германија беше полна, малку повеќе, сега е преполовена. И не можеме да го стабилизираме притисокот“, вели таа. Вели дека за прв пат по многу години ја добила пензијата пред неколку месеци, а нејзиниот внук, 17-годишно момче, вели дека најголемиот проблем е тоа што неговата баба одбива храна. Својата приказна бабата ја завршува велејќи дека синовите ја „исфрлиле на улица“ само со „лични повреди“. „Како партал, како искината маица или рѓосана чинија, а јас живеев за нив, за нив и за нивните деца“, вели таа, а очите и се затемнуваат од умор.

Како што тргнуваме, ја слушаме нејзината внука како прашува дали „не се налутила и не кажала погрешна работа“ и којзнае што друго требаше да каже.Се поздравуваме и ветуваме дека нема да и го споменеме името.