Куќите на Марије и Ратко се архитектонско чудо во кое ќе сакате да ја поминете вечноста (ФОТО)

Дали сте слушнале за таканаречените зомски куќи? Станува збор за уникатни куполи кои ја менуваат бојата на сонце и даваат магичен поглед на природата преку стаклени ромбови. Покрај тоа, има луксузно спа искуство. Можеби звучи како архитектонска атракција од белиот свет, но тие необични куќи се наоѓаат на околу 60 километри од Белград, на Космај.

Зад нив се Марија и Ратко Вујовиќ, кои зборуваат од каде идејата за вакво сместување на позната српска планина, пишува Zaphetna.rs . Го избравме Космај поради сите карактеристики што ги има, пред се убавата природа и чистиот воздух. Космај и неговата околина претставуваат област од посебно културно и историско значење, тој е заштитено природно богатство и познато како воздушна бања. Таму создадовме оаза на мирот, спој на луксуз и природа.

Што се зумовите? Зомите се куќи изградени по принципот на златниот пресек, кој претставува совршенство на обликот и пропорциите. Тие се состојат од ромбоиди кои се проектирани според низата Фибоначи. Иако не сме свесни за тоа, природата ја создала оваа вродена пропорција при создавањето на многу појави, растителни видови и живи суштества, велат Марија и Ратко. Може да се каже дека ова совршенство на пропорциите на зомот е целосно во согласност со нашето битие. Затоа, престојот во нив ја зголемува енергијата, буди позитивни мисли и чувства и ги доведува умот и телото во хармонија со природата, додаваат тие.

Нивните зумови се првите во светот што ги менуваат боите Тој магичен ефект е постигнат со методот на градба и употребата на специјален алубонд, кој за прв пат е употребен за ваков тип на куќи. Куќите ги менуваат боите во зависност од аголот на гледање, положбата на сонцето и времето од денот, велат тие.

Целото искуство на престојот во овие архитектонски пронајдоци е особено нагласено во текот на ноќта. Таванот за зумирање е направен од стакло и преку него може да се набљудува ѕвезденото небо ноќе, што е уникатно искуство. Истото можете да го набљудувате и од џакузито на отворено. А изгрејсонцата овде се спектакуларни, како и небото полно со ѕвезди, што го прави престојот овде уникатен.

Марија и Ратко зборуваат за кого се наменети овие куќи. Куќите се наменети за двајца возрасни, наменети се за парови и луѓе кои сакаат мир, тишина, целосна релаксација и уживање во природата, а кои сакаат да имаат спа понуда. Уникатната работа е што имаме внатрешна самостојна када со прекрасен поглед. Исто така, отворениот хидромасажен базен ќе биде отворен во текот на целата година, а водата во него се загрева во зима. Во исто време имаме и подно греење и клима во куќите, така што во зима е многу топло.

Посебно внимание беше посветено на ентериеро. Освен се што е потребно за престојот на гостите, внимателно го испланиравме и го одбравме секој детал. Внатрешноста е дизајнирана до најмалите детали.

Во куќите преовладуваат дрвени материјали во комбинација со стакло, додека ентериерите се изработени во различни стилови. Исто така, на Космај, можете да посетите значајни места, како што се Споменикот на паднатите борци, гледиштето, манастирот Тресије, да возите четири велосипеди, да јавате коњи и да одите на планинарски тури. Имаме идеја да создадеме нешто во близина на Белград, што ќе ги поврзе природата, одморот и ќе обезбеди нешто повеќе од стандардното, веќе неколку години.

Кога ја најдовме компанијата што ги прави зумовите и се сретнавме со нив за прв пат, договорот беше склучен веднаш. Знаевме дека тоа е она што го сакаме и цело време силно верувавме во тој проект бидејќи знаевме дека создаваме нешто уникатно во кое луѓето навистина ќе уживаат со сите свои сетила, заклучуваат Марија и Ратко.