Само 1 на илјада луѓе може да ја реши оваа задача: Дали сте меѓу нив? (ФОТО)

Како и повеќето други логични испреплетености, и оваа на прв поглед изгледа сосема едноставна – и во тоа е главната финта.

Ова е, како што тврдат авторите на сложувалката, многу краток тест за интелигенција, но по едно нешто се разликува од повеќето, а тоа е фактот дека не постои едно, туку две решенија, а според авторите, само едед од 1.000 луѓе можат да дојдат до двете.

Првата варијанта: 40, Втората варијанта: 96. Финтата е во тоа што скоро сите ќе го најдат првото решение, а проблемот е второто решение.

И како да се добие 96? 1+4=5, 2+5=12, 3+6=21 4+7=32 5+8=45 6+9=60 7+10=77 и доаѓаме до 8+11=96.