Германец ги тужел соседите од Балканот затоа што секојдневно правеле скара. Доби на суд

Судот за емајл во Минхен пресудил во корист на 75-годишниот Хајнц Ј., кој ги тужел своите соседи затоа што со години печеле скара, а со години страдал од чад и непријатни мириси. Еден од моите соседи правеше скара речиси секој ден кога беше убаво времето. Тоа ми смрди. Во станот влегува чад од електричната скара. Ми беше неподносливо, па поднесов тужба, вели пензионерот од Бад Толц, пишува Феникс.

Случајот најпрвин бил изнесен пред Судот за земјиште во Волфратсхаузен, а старецот не успеал да победи, па повторно ги тужел соседите, овој пат пред Судот во земјата во Минхен, кој пресудил во негова корист и се договорил со пензионерот. Според одлуката на судот, на соседите им е дозволено да прават скара само еднаш неделно, а доколку не го почитуваат ќе добијат висока казна.

Во пресудата од 2 март е наведено дека соседот на Хајнца Ј. мора да се воздржува од скара два последователни дена за време на викендите (сабота и недела) или две последователни недели и празници, а вкупно повеќе од четири пати месечно. Судот дури и се заканува со парична казна до 250.000 евра доколку соседот не ја почитува судската одлука и до шест месеци затвор доколку ја прекрши судската одлука и не може да ја плати казната.

Задоволен сум од пресудата, бидејќи со години се скара, а јас веќе не можам да издржам, задоволен е Хајнц Ј.