Писмо што треба да го прочитаат сите баби и дедовци: Без вас ништо не можевме!

Блогер напиша писмо што треба да го прочитаат сите баби и дедовци. Еве што им кажала, а откако ќе ја прочитате, ќе бидете уште поблагодарни. Лин Шатак, блогерка и мајка, им напиша трогателна објава на своите родители. Сите оние кои имаат деца знаат колку е важна улогата на бабите и дедовците во нивниот живот и воспитување и сигурно ќе се согласат со оваа мајка.

Ви го пренесуваме целиот нејзин пост. Не е невообичаено да се слушнат бабите и дедовците како велат дека е прекрасно да се видат нивните деца да станат родители, но не често слушаме што гледаат истите тие родители кога нивните родители стануваат баби и дедовци. „Никогаш не се сомневав дека ќе бидеш добар како баба и дедо“, рече Лин. Секогаш ме поддржувавте без разлика на мојот избор.

Ме следеше низ целата земја. Како и многу родители на возрасни деца, вие бевте подготвени да станете баби и дедовци дури и пред ние да бидеме подготвени да станеме родители. Но, како што не можев да замислам какви ќе бидат моите деца, колку ќе биде мојот син тврдоглав или како ќе има убави сини очи, не можев да замислам колку прекрасни баби и дедовци ќе бидете. Ви благодариме: за начинот на кој очите на нашите деца светат кога ќе ве видат.

Мојот син ми го краде мобилниот телефон кога ќе се јавите затоа што едвај чека да ви каже сè за неговите фудбалски карти, тренинг или книгата што ја чита. Моето 4-годишно дете толку многу се труди за тебе, што дури и ја начкрта целата реченица „Сакам да поминувам време со тебе“ во нејзината честитка за Денот на мајката.

Ви благодариме што си игравте со децата со часови.
Ви благодариме за сите битки и војни што ги водевте со нив во играта. Ви благодариме за сите надуени балони. Ви благодариме за сите паузи и одмори што ни ги давате – тоа е најдобриот подарок што можете да ни го дадете. Благодарам, благодарам, благодарам. Фала што ме трпи кога ќе претерам затоа што мислам дека им даваш премногу бонбони или им дозволуваш да гледаат премногу телевизија. Полека и несовршено учам да се опуштам. Ви благодариме што никогаш не коментиравте за тоа како ги воспитуваме нашите деца, дури и ако тоа е различно од вашето. Ти благодарам што секогаш си со нас, што ме научи дека човек не престанува да биде родител кога детето ќе наполни 18 години – родителството е вечно.

Најмногу ви благодарам за безусловната љубов и поддршка што секогаш ми ја дававте.
Таа основа е пресудна за мене како родител. Ме научи дека децата имаат своја личност штом се родат. Ти ми покажа како да се однесувам со нив и да ги прифаќам нивните разлики со почит.

Знам дека еден ден моите деца ќе ви се заблагодарат за ова