Ја прашал дали сака да се омажи за него, а таа му одговорила дека тоа е лоша идеа…(убава и поучна приказна)

Доцна една вечер во летото 1970 година, се свртев на страна и ја прашав девојката што лежеше до мене дали сака да се омажи за мене. „Ќе разговараме за тоа наутро“, рече таа. – Сега морам да спијам. Утрото рекла дека свадбата не е добра идеја, а всушност дури и многу лоша идеја, но дека сепак се согласува.

Таа беше во право: тоа беше лоша идеја. Младата жена Табита Спрус се уште не ги завршила студиите. Дипломирав, но не можев да се вработам како учител. Работев во индустриска перална, земав плата малку над минималната плата. Имавме студентски кредит, немавме заштеди и немавме бенефиции. Имав два пара долна облека, два пара фармерки, еден пар чевли и проблем со пиењето.

Го имавме ова предвид при одредувањето на датумот: 2 јануари 1971 година. Таа есен се качивме во автобус од Стариот град каде што живеевме и отидовме на работа во делот од градот каде се наоѓаше познатата златарница Дазе. Побаравме да го видиме најевтиниот комплет од два венчални прстени што се продаваше.

Со прекрасна, професионална насмевка, продавачот ни покажа пар тенки златни кругови од 15 долари. Го извадив паричникот и платив. Во автобусот на пат кон дома реков: „Се обложувам дека ќе остави зелена трага на нашите прсти поради слабиот квалитет и можноста да рѓосува по неколку години.

Таби, мојата идна сопруга, одговори: „Се надевам дека ќе ги носиме доволно долго за да дознаеме“.Десет дена подоцна, овие прстени ги ставаме едни на други на прсти. Костимот што го носев беше преголем за мене – го позајмив од братот на жена ми – и самиот Џери Гарсија ќе беше горд на мојата вратоврска. Мојата нова сопруга беше облечена во сина венчаница која беше користена за свадбата на нејзината пријателка неколку месеци претходно.

Беше убава и исплашена до смрт. Возевме во мојот стар автомобил. Цело време со палецот го допирав прстенот на прстот од левата рака. Неколку години подоцна, три? пет? Додека Таби ги миеше садовите, прстенот и се лизна од прстот и падна во одводот. Го извадив приклучокот за одвод, обидувајќи се да го најдам, но во мракот сè што најдов беше трошки од ваганите. Прстенот го нема.

Дотогаш можев да купам нов, поелегантен наместо тоа, но таа сепак пукна во горчливи солзи поради губењето на нејзиниот прв вистински прстен. Не чинеше ниту осум долари – но за неа беше бесценето. Животот ме третира добро во однос на мојата кариера. Пишував бестселери и заработив милиони долари.

Но, никогаш не сум го симнал овој евтин прстен од левата рака од денот кога жена ми, со растреперени усни и раце и сјајни очи, го стави. Знам, знам, звучи како кантри песна. Но, во животот често се случува.

Прстенот служи како потсетник за тоа како живеевме тогаш: мал стан, шпорет што не функционира и бучен фрижидер, крцкави подни даски, улична бучава ноќе и постер над мијалникот на кој пишува: ПРИЈАТЕЛ МОЈ, НЕМАМ ПОВЕЌЕ СИЛА. …