Додека трчала пронашла новороденче завиткано во пелена и оставено – 20 години подоцна пофторно се сретнале

Маж кој како новороденче го спасила непозната жена која трчала со своите кучиња после 20 години повторно ја сретнал. 58-годишната Азита Милаиан го запознала младиот човек кој го спасила од смрт, Метју Кристијан. Азита почнала да плаче кога влегла во собата и го здогледала сега веќе целосно возрасниот маж. Додека се прегрнаа, Метју почна да ги брише солзите од емоции.

На 16.3.1998 година, Азита била на вечерно трчање со своите кучиња во Алтадена, Калифорнија, кога едно од кучињата пронашло нешто што изгледало како мртво животно, но како што би сакала судбината, тоа било мало новороденче. Бебето било старо само неколку часа, било завиткано во крпа, се уште ја имало папочната врвца. Таа се сеќава: „Отидов таму и слушнав звук, Танго (кучето) стоеше над неговата глава и му реков: „Ајде, да одиме“. Што гледаш?’, но кучињата не сакаа да се помрднат иако јас им викав. Погледнав и ги видов грмушките и наеднаш нозете на Кристијан се појавија од земјата“.

„Не знаев ни дали е момче или девојче, но толку многу плачеше што го извадив од земја. Веднаш почнав со прстите да ја отстранувам нечистотијата од носот и устата и му реков: „Те молам, не умри. Никогаш нема да те оставам. Те сакам“, додала таа во солзи. Азита потоа го однела бебето во својот автомобил и повикала помош. Бебето било однесено во болница додека не закрепне, а потоа било ставено на посвојување. Азита откри дека и било многу тешко да го види како си оди бидејќи и самата би сакала да го посвои, но приказната стигнала до медиумите и нејзиното име било во сите весници, а таа не сакала да го изложи на опасност бидејќи таа не знаел кој го погребал таму.

Кога повторно го сретнала Метју, Азита му рекла: „Те чекав. 20 години. Ти си баш како што те замислував. Удрив сè. Ти благодарам што дојдовте во мојот живот, го применивте. Знаев дека повторно ќе се сретнеме. Денот кога те запознав, мојата вера се потврди… Бог не поврза со цел“. Откако го пронашла Метју, Азита започнала да работи со хуманитарни организации за да им помогне на сиромашните деца, па дури и основала своја непрофитна организација „Спасете ги децата“ за да им помогне на сирачињата.

Метју сега е на колеџ во Аризона, студира новинарство и еден ден сака да стане адвокат во индустријата за забава. Тој откри дека не негува негативни чувства кон личноста што го погребала.

Тој ја покани Азита на својата промоција следната година и се надева дека отсега ќе остане во контакт. Тој рече: „Па, јас секогаш сакам да бидам во контакт со неа, таа ќе биде како мојата петта мајка“.