Ивана била 25 години во брак, се разведила и добила на суд – Сопругот мора да и плати 204. 000 €!

Шпанскиот суд наредил мажот да и плати на поранешната сопруга Ивана Морал 204.000 евра (околу 23.930.000 динари) како компензација за 25 години неплатени домашни работи. Судијката Лаура Руиз Аламинос ја пресметала сумата врз основа на минималната месечна професионална плата за четврт век брак на парот.

Според одлуката објавена во вторник, мажот на Ивана мора да и плаќа и пензија од 500 евра месечно, како и 400 и 600 евра на своите ќерки кои сега имаат 20 и 14 години. „Моите ќерки и јас останавме без ништо по сите овие години вложување на нашето време, енергија и љубов и семејство“, изјави Морал, зборувајќи за тоа како по разводот не добила никакви финансиски средства.

„Го издржував мојот сопруг во работата и во семејството. Никогаш немав пристап до финансиските работи, сè беше на негово име“, додаде таа. Двојката се венчаше во 1995 година, но Морал поднесе барање за развод во 2020 година. На суд беше опишано како за време на бракот мажот изградил успешен бизнис со теретани што му овозможиле да купи Порше Кајен, Ренџ Ровер, мотоцикли БМВ и фарма со маслиново масло од 70 хектари, чија вредност била проценета на 4 милиони евра. Кога нивната постара ќерка наполнила 16 години, тој одбил да и плати за нејзиното продолжување, па таа почнала да работи.

Кога се венчале, сега веќе бившиот сопруг побарал од Ивана да потпише договор за раздвојување на имотот. Затоа во разводот би го задржал целото богатство, додека заедничкиот имот би се поделил. Морал, чиј поранешен сопруг не беше именуван во судската одлука, рече дека се надева дека нејзиниот случај ќе инспирира други жени. Откако побарала развод, прво добила половина од нивната куќа, но ништо повеќе, пишува Inews.

„Причината поради која решив да разговарам со медиумите е тоа што сакав жените да знаат дека можеме да бараме домашна работа кога има договор за поделба на имотот“, рече таа.

Марта Фуентес, нејзината адвокатка, рече: „За да може да ја продолжи кариерата, таа остана дома да се грижи за децата и никогаш не повикаа никого да и помогне. Таа беше неговата сенка, работеше зад него за да може професионално да се издигне и станете некој“.