Бабата „проценила“ дека внукот на нејзиниот син вреди 300 евра, а на ќерката 100 евра

Иако мислиме дека некои работи се надминати во нашето општество, следните приказни силно не демантираат. Изгледа поразително што бабите и дедовците во 21-от век сè уште размислуваат на овој начин и непромислено ги раздвојуваат своите внуци – само затоа што се машки или женски. За тоа сведочат примерите пред вас, а кои се случија неодамна кај нас.

Вели жената имала две крштевки за две недели. Се крстија внук од ќерка и внук од син. На внуката на нејзината ќерка и дала 100 евра, а на внукот на синот 300 евра. На прашањето зошто му подарила повреден подарок на дете, таа одговорила: „Па, тоа е внукот на мојот син“ – пишувало во објава на Твитер.

Штом корисникот на оваа социјална мрежа ја објави, настана вистински хаос, туѓите реакции беа повеќе од бурни. Иако, како да не, кога многу деца пораснаа, чувствувајќи дискриминација без причина.Сите беа согласни во коментарите, а само некои од нив гласеа:„Да бев нејзината ќерка, тоа исто така ќе беше последен пат да не видеше. „И веројатно ја одгледала својата ќерка од рана возраст дека е помалку вредна затоа што била жена“,

„Мизогинијата е проблем во секое општество, а особено во нашето. Исто така, луѓето се согласија дека нашата земја сè уште има доминантен вредносен систем во кој женското дете е безвредно, во кое нема родителска поддршка, систем во кој женското дете е „туѓа куќа, туѓа грижа“.
И покрај таквиот револт на огорчените луѓе, следеше пример кој направи сите да се чувствуваат поразени. Излегува дека претходната приказна не е исклучок, што го наметнува прашањето дали нашето културно наследство е толку сурово? Еден сосед им дал на инвеститорите огромно земјиште, добил по неколку станови на секоја локација и СЕ веднаш оди кај неговиот син. Починатата ќерка немала ниту стан! Кога починала, на четириесет години, тој и ветил на нејзината ќерка, неговата внука, дека ќе и даде стан. Синот се побуни, детето ништо не доби! Буквално ништо! А човекот тоа не го крие.

„Не е должен да дава, таа има татко!“ – стои во друг твит. Од друга страна, речиси и да немаше позитивни коментари за овие две приказни, сугестивни. И двајцата баби и дедовци беа цел на осуда. Единствено што можеше да се види беа зборовите дека нивното делење пари и љубов не е наша грижа и дали навистина не е тоа?