Нашето бебе за 15 дена се одвикна од пелени и се научи во нокшир

Родителите на Бајрон Беј Монтана Лоре и Том Линвуд користат таканаречена елиминациска комуникација (ЕК) со нивната ќерка Блу (21 месец), која ја користеле за да го одвикнат бебето од пелени кога таа имала само две недели. Двојката сподели видео во кое разговараат за тоа како го користеле ЕК за да ја тренираат својата ќерка.

Во видеото на YouTube, Монтана објаснува: „Тоа е да го слушате вашето бебе кога сака да оди во тоалет и да го носите во тоалет наместо да мочка или кака во пелена“. Том додава: „Секоја мајка знае кога нејзиното бебе е гладно, бебињата даваат сигнали, така што даваат сигнали и кога треба да одат во тоалет. Се работи само за слушање и препознавање на знаците“.

Кога Монтана првично слушнала за оваа практика, мислела дека е „малку лудо“, но откако истражувала, дознала дека ЕК се користи насекаде низ светот. Том додаде дека пелените се „луксуз“, додека Монтана истакна дека пелените за еднократна употреба постојат само во последните 50 години.

Иако признаваат дека сè уште користат „некои пелени“, тие драстично ја намалија количината, велејќи дека обуката на ЕК е исто така подобра за животната средина. За сите родители кои сакаат да го поттикнат ЕК, двајцата споделија неколку совети кои ќе помогнат да се олесни, откривајќи дека обуката им траеше еден ден. Тие рекоа дека е подобро да се започне во лето, кога децата имаат тенденција да носат помалку облека.

Авионот од Монтана исто така додаде: „Правилото број еден е да го држите вашето бебе и да го ставите во нешто што можете лесно да го соблечете“. Друго што треба да направите е да земете нокшир, почнавме со пластична. Препорачуваме да земете еден ден, на Блу и требаше еден ден да научи да врши нужда во пластичен сад. Потоа после тоа ни беше да ги читаме знаците кога се мочка или кака – вели оваа мама.

Таа додаде дека треба да го земете вашето бебе со себе дури и кога „можеби“ ви изгледа како да дале сигнал, бидејќи обично нема дефинитивен знак дека треба да оди во тоалет. Повеќето родители почнуваат да размислуваат за тренирање на нокшир кога нивното дете има околу две години, но нема совршено време.

Парот, кој вели дека ЕК најдобро функционира кога некој е постојано со бебето, ги сподели типовите на пози и пози што ги користат кога бебето користи тоалет, додавајќи дека бебињата никогаш не се премногу мали за да учат. Том вели да го држите бебето над нокширот во положба на сквотот, а ако седите со нозете пред вас, можете да ги балансирате нозете на бебето на колена, што според Монтана е најдобро кога бебето е мало.

Кога сте излезени, можете да се потпрете и на тоалетното седиште и да го држите бебето пред себе, за што Монтана рече дека е добра техника доколку некогаш се најдат во ресторан, пренесува Сан.