Срдечно писмо на 85-годишна вдовица до луѓето кои не сакаат деца: „Би го живеела истиот живот 1.000 пати“

Одлуката дали да се има или не се носи лесно, но податоците покажуваат дека во последните години расте бројот на луѓе кои или го одложуваат создавањето семејство или одлучуваат да немаат деца. Една жена одамна решила со партнерот да ги нема. Денес таа е 85-годишна вдовица и напиша срдечно писмо до младите кои не сакаат деца. Ја објави Bright Side, а ја пренесе Index.hr .

„Почитувани млади луѓе, Бев во брак нешто повеќе од 50 години. Не сакавме деца. Некое време им кажувавме на луѓето дека се трудиме, а потоа не можеме да имаме деца. Така ставивме крај на сите дискусии. Тоа беше наша тајна и никој не се интересираше за тоа. Ако бевме искрени и речеме: „Немаме деца затоа што едноставно не ги сакаме“, конфликтот со семејството и пријателите би бил тежок за сите.

Нашите 50 години беа совршени. Имавме добри работни места, не се грижевме за пари, ги следевме нашите интереси и хоби. Ако можам да се вратам во времето, дали би го направил истото? Да, 100 проценти. Илјада пати би го живеел истиот живот. Моја скромна опсервација е дека има четири групи на луѓе. ГРУПА А: Имаат деца, имаат одличен живот и се е совршено. Знам многу, па тоа е можно и се случува. ГРУПА Б: Имаат деца, тежок живот и проблеми. Многумина жалат што имаат деца. ГРУПА Ц: Имаат деца и се е во ред, но потоа еден ден остануваат сами и сè помалку контакт им ги крши срцата. ГРУПА Д: Ова е групата без деца.

Според моето искуство, групата Д е секогаш најсреќна и најзадоволна. Секако, има многу среќни луѓе и од групата А. Мојот сопруг почина пред 10 години. Го оплакував долго време и сè уште ми недостига секој ден. Но, животот без деца, кој го избрав, значи дека никогаш не сум бил дефиниран од моите деца. Имав многу пријатели и хоби. Можев да одам напред. Животот продолжува, а јас го живеам максимално, исполнет сум и имам нов партнер.

Моите пријатели кои ги загубија своите партнери и имаат деца често се жалат дека нивните деца не им посветуваат доволно внимание. Тоа ги вознемирува и ги повредува. Премногу се потпираат на нив. Очекуваат нивните деца да им се вратат сето време и пари што ги потрошиле на нив. Нивните интереси и хоби понекогаш се непостоечки бидејќи нивните животи се вртат околу нивните деца (и внуци). Еден пријател ми кажа нешто што никогаш нема да го заборавам. „Празното гнездо е вистински проблем. Тоа е како кога љубовта на вашиот живот ќе ве остави по 20 или 30 години, но вие останувате пријатели. Никогаш повеќе не е исто.’ Имам стан во дом за стари лица, драги пријатели, исполнети денови и љубезен персонал. Среќен сум.”

Луѓето кои не сакаат деца често се осудуваат Според истражувањето спроведено во САД, луѓето кои одлучуваат да немаат деца се подеднакво задоволни од својот живот како и оние кои ги сакаат. Но, и тие беа критикувани за нивната одлука. Тоа може да биде поседување на предрасуди, според кои луѓето кои не сакаат деца се сметаат за себични или луѓе кои не сакаат деца, што не е секогаш точно.

Кога станува збор за синдромот на празно гнездо, кој госпоѓата го спомна во своето писмо, психолозите велат дека е нормално да се доживее промени кога децата ќе го напуштат домот на нивните родители. Овие промени може да бидат тешки ако вашиот секојдневен живот се врти исклучиво околу потребите на децата, а не околу вашите.

За да ја ублажат болката од заминувањето, родителите треба да се фокусираат на развивање нови хоби, поставување цели, повторно поврзување со старите пријатели, здраво јадење итн. Разбирањето дека родителството и грижата за децата се само фаза во животот, исто така може да помогне и да ја промени вашата перспектива за новата ситуација во која се наоѓате.

Конечно, запомнете дека одлуката да се има или нема деца е индивидуална и секој ја носи сам за себе, а причините што една личност може или не може да ги сподели со светот. Без разлика на тоа какви биле, не треба да и се суди.