Се помалку има почит помеѓу луѓето, а се повеќе разводи – Бабини совети како да го зачуваш бракот во модерно време

Во мое време меѓу луѓето се знаеше редот и дисциплината, на сите им беше јасно кој е мажот во куќата, а се знаеше и која е жената во куќата. Се разбира, отсекогаш имало исклучоци каде жените биле третирани лошо од нивните сопрузи, но ова ви го пишувам од моја перспектива, и од перспектива на општеството во кое се движев.

Во однос на мојот живот, имав идеален брак. Мојата сопруга ме слушаше во се, но и тој ме слушаше. Почитта ни беше пред сè, и секогаш на сите им велам, таму каде што нема меѓусебно почитување и разбирање, нема ниту живот, бидејќи хармонијата гради куќа, а раздорот ја раскинува!

Младите денес си дадоа малку повеќе право, па им паѓа на нос. Жената треба да знае каде припаѓа. И таа мора да покаже почит кон нејзиниот сопруг, ако сака и тој да ја почитува. Ова го кажувам најмногу за жени на кои јазикот им е побрз од умот. Имаше такви луѓе во мое време, но верувајте, тоа не води до ништо. На крајот, секој оди по својот пат. И јас не се согласувам дека жената трпи малтретирање, ако е така, отфрлете ја будалата веднаш.

Меѓутоа, ако жената има добар сопруг и не го почитува, што во денешно време е голем процент од таквите бракови, каде мажот е жената во куќата, не се согласувам со тоа. Како што мажот не треба да ја малтретира жената, така и жената не треба да го малтретира. Но, се треба да се реши на мир и договор. Би сакал да ви дадам неколку совети како да го спасите вашиот брак во овие лоши времиња:

Почитта не смее да недостасува Без почит нема живот, тоа на сите ни е јасно, затоа сопружниците доколку сакаат долг и стабилен брак треба да се држат до овој факт и никогаш нема да имаат проблеми во животот. И жените и мажите.

Избегнувајте расправии Во секој брак, нормално е да има расправии, што ќе рече, очи во очи, но не и маж со маж. Сепак, гледајте таквите расправии да не се претворат во сериозни расправии или не дај Боже пцовки, а тоа се веќе работи што доведуваат до распаѓање на бракот.

Подарете љубов еден на друг Брак без љубов не е брак. Со други зборови, животот е поглед. Секогаш им велев на моите пријатели: „Најди си личност што ја сакаш, ни случајно не се омажи за некој што не го сакаш“. Таквиот брак е осуден на пропаст.
Заштитете го вашиот брак Направете се што е потребно за да го заштитите вашиот брак. Запомнете една работа: „Не треба да менувате капа во животот, а камоли бракови“. Обидете се да ја видите вашата вина кога не сте во право и убаво извинете се еден на друг. Само така ќе преживееш, никако поинаку.

Не бидете тврдоглави Кога инаетот некому му донел нешто добро? Никогаш! Затоа, внимавајте што правите, бидејќи можеби ќе биде предоцна кога сакате да се вратите назад. Има работи кои тешко се надминуваат, тоа го разбирам, но што – што може да се преболи ако љубовта е вистинска, освен ако не е измама.

Грижете се за вашето лице Кога ќе го изгубите лицето, знајте дека сте го изгубиле и бракот. На сите ни е јасно што се мисли кога велиме „Губење на лицето“, или е измама или нешто друго. Но, тоа секако не е добро во секој случај.