Пливачот исчезнал и многумина се плашеле од најлошото, но тој не бил сам во морето

Пливачот долго време пливал во водата и не се вратил. Многумина мислеа дека исчезнал и се плашеа од најлошото, но тој не беше сам во морето. 24-годишниот Руаи МекСорли од Ирска отишол да плива во заливот Трали на јужниот брег на Ирска. И тој продолжи да плива, и да плива и да плива. МекСорли бил во вода 14 часа бидејќи решил да ги тестира своите граници.

„Го погледнав светилникот и реков дека тоа е моето царство, а потоа почнав да пливам и не престанав“, рече МекСорли, „Мислев дека тоа ќе биде голем предизвик“, изјави тој за „ Сан “. „Кога стигнав до светилникот, славев околу 20 минути, а потоа продолжив да пливам назад“, додаде тој.

Но, додека МекСорли изгледаше како да ужива во најголемата авантура во својот живот, луѓето на плажата не беа толку среќни. Некој му ја нашол облеката, а соседот го пријавил како исчезнат. Многумина се плашеа од најлошото. „Мислам дека луѓето кои ме пријавија не беа сигурни дека тоа сум јас, но беа сигурни дека тоа е вистинско самоубиство“, рече МекСорли, „Или тоа или мислеа дека сум малку безумен“.

Сфатил дека не е сам во морето До светилникот е на околу 10 километри, а водата беше студена. МекСорли ги носел само гаќите за капење. Во еден миг сфати дека не е сам во морето. „Додека пливав видов црни перки. „Веднаш почнав да се клоцам бидејќи не истражував дали има ајкули во тоа море“, се сеќава тој.

„Мислев дека ако ова се ајкули, тогаш или сум готов или имам среќа за да не бидат гладни“, додаде тој. Но, тие ајкули не беа гладни. Всушност, не се работело за ајкули туку за неколку делфини кои го опколиле пливачот и во исто време го спасиле. Во тоа време потрагата по МекСорли траеше неколку часа, но спасувачката служба имаше многу терен за покривање и беше многу тешко да се забележи едно лице на отворено море, особено кога падна ноќта.

Сепак, целата школа на делфини можеше многу добро да се види и службата го забележа МекСорли меѓу делфините. Службата подоцна објавила на Фејсбук: „Во 8:30 навечер, доброволци во чамец за спасување здогледале школа на делфини на околу 4 километри од плажата Кастлеггори. Пливачот бил свесен и веднаш бил извлечен на чамецот и пренесен во болница“. Спасувањето беше прогласено за „чудо“ „По долга и тешка потрага, волонтерите беа многу среќни кога видоа пливач во водата“, додаваат од службата, „Тие ја пребаруваа водата и гледаа каков било знак на движење, а бидејќи видливоста почна да опаѓа, тие се плашеа да не видат никого.“ најдете. И во тој период од годината водата може да биде многу студена, па не знаевме колку долго пливачот бил во водата и кога влегол во неа. Кога доброволците го најдоа, беа доста далеку од брегот и беа исцрпени“.

Спасувањето било прогласено за „чудо“, а лекарите биле изненадени што МекСорли е жив. Пронајден е на околу 4 километри од брегот, а неговото тело ќе умрело доколку бил во вода уште само половина час. Еден од персоналот на спасувачите, Финбар О’Конел, рече: „Не можеме да разбереме како преживеал без одделот за пливање. Температурата на телото му била многу ниска. Лекарите не можеа да поверуваат дека е жив. Беше неверојатно. Околу него имаше многу делфини, можеби некако му помогнаа“.

МекСорли помина два дена во болница иако рече дека не е во животна опасност. Сè уште е многу весел и планира да отпатува во Тексас и да стане аукционер. „Ако намерно си ги отежнувате работите, тогаш сте подготвени на се“, рече МекСорли, „Значи, јас само летам низ она што луѓето би го нарекле големи животни предизвици“.

Сервисот го сподели следниов совет: „Ако имате намера да одите на пливање на подолги патеки, известете некого кога одите, каде одите и кога ќе се вратите. Ова беше голем исклучок“.