Се разведов по 33 години: „Се вселив во гарсоњера со еден куфер и спокојство“

Разводот не е толку лесна одлука, процес или постапка, особено кога имате деца, но многумина стануваат свесни дека животот продолжува. Некои дури потоа наидуваат на личност со која повторно се наоѓаат. Една жена решила да го промени животот на 55 години, по 33 години брак, пишува Стил.рс. Еве ја нејзината исповед: „Отсекогаш сум била добра, грижлива мајка, нежна и без лоши навики… Моите деца отсекогаш ми верувале. Имам три од нив: два сина и една ќерка. Последниот син го родив на 37 години, со голема разлика во години во однос на моите поголеми деца.

Се разбира, работев цел живот, но некако потрошив малку на себе – повеќе за децата и за куќата, за удобност. Не отидов никаде, не бев никаде, но секогаш сакав да … Пред брак секогаш одев некаде на одмор… Мојот сопруг не беше пријавен, беше дома, се посветуваше на децата, но беше сосема поинаков од мене. Кога наполнив 55 години, децата беа сите на нозе, и сфатив дека не сакам повеќе да живеам вака…

Мојот сопруг не сака да патува, додека тоа ми е омилена активност; Ги сакам животните, а неговото хоби е ловот… Како што минуваа годините се повеќе се разликувавме во животните желби и ставови. Во септември, пред 6 години, му понудив развод. Тој се согласи, бидејќи дотогаш врската беше речиси исчезната, дома немаше деца, а јас лично не сакав ништо да направам за него… Заштедата ја поделивме на половина. Реков дека сакам гарсоњера и му ја оставам куќата во која живеевме заедно, тие ѕидови ме гушеа. Тој се согласи.

Во ноември се преселив во моето студио со еден куфер, празни ѕидови. Бев толку среќен! Постепено почнав да го поправам и уредувам станот: сменив цевки, прозорци, врати и слично… 6 години сме разведени, а сега секоја година одам на море, одам на концерти, одам на разни екскурзии во други градови. Си добив две мачки. Одлично се согласувам со моите деца. Сега имам таков мир во душата, мислам дека дојде најдобриот период од мојот живот и не сакам да менувам ништо.

Не сакам повеќе да се мажам – бев во брак 33 години и сега сакам да бидам сама, со моите деца и да живеам нов живот. Во септември ќе наполнам 61 година. Со нетрпение ги очекувам новите авантури и животни хоризонти кои се пред мене!“