Жената искрено – Драга свекрво, ти го враќам синот. Не ми треба маж кој не сака да си донеси ни чаша вода за себе, чека на мене за се

Бев во брак цели петнаесет години. Тоа беше многу тежок период во мојот живот. Никогаш не можам да жалам што потрошив толку многу години од мојот живот на ништо. Ама што ќе правам, џабе не велиш млад и луд. Мојот брак беше таков што морав сама да се грижам за се. Дали беше куќа, деца, работа, не е важно што. Се беше на мене. Поранешниот сопруг не сакал ништо потешко од ливче за обложување. Иако понекогаш излегувал на работа, сè што заработувал трошел на коцкање.

Како што беше, немав ништо од него, уште повеќе, тој ми беше на грб сите тие 15 години. Врвот на се беше кога се вратив од работа, уморнa, едвај гледав во очи, а тој ми рече да мu дадам вода. Наместо тоа, ако веќе сте останале дома, треба да имате барем пржени јајца или да отидете во продавница и да ни купите храна. Не, се беше на мене. Ако не го подготвам јадењето, нема ни да го јадеме. Таков живот живеев најмногу заради моите деца. Едноставно на секој можен начин се залагав децата да растат со двајцата родители. Сепак, тоа не му беше важно. Не го интересираа ни децата.

Многупати го предупредував дека ќе го оставам. Но, тоа не му беше важно. Многупати дури би рекол оди и земи ме и мене ако има некаде подобро. Беше убеден дека може да прави што сака и дека ќе го трпам до крајот на животот. Кога немав друг избор, решив да го оцрнам пред неговата мајка, тогашна свекрва, но повторно ништо. Уште повеќе, таа застана на негова страна и го поддржуваше во се. Велејќи дека жената мора да го почитува она што го кажува мажот и дека мажот е каков и да е, тој е глава на куќата.

И така, го трпев навистина долго, додека не ми помина преку глава. Се сеќавам како да беше сега. Беше понеделник, се враќав од работа, како и секогаш, толку уморен што едвај стоев на нозе. Тој господин ме чекаше да дојдам дома и штом влегов во вратата, како со бизнис „Планираш што да јадеме за нас, гледаш ли колку е часот“! Во секунда притисокот ми отиде на 300. Му реков да си ги купи работите и да си оди од мојот стан, не сакам повеќе да те гледам овде. Сега оди кај мајка ти и нека ја трпи твојата грубост. Така те воспитала.

Се подигна и си замина без збор. Следното утро на вратата се појави неговата мајка. Со намера да ме убеди да направам било што. За што бев подготвен како стрела. Ја отворив вратата и веднаш и реков: „Сега слушај ме внимателно. Откако те повикав како жена да го посоветуваш син ми. Секако дека не го направивте тоа. Уште повеќе, вие му дадовте поддршка. Кога си бил толку паметен. Сега ти го враќам. Не ми треба повеќе. Доволно го трпев“. И ја треснам вратата во лице.

Остана недовршена. Погела, така изгубена, ја сврте главата и си замина. Ѝ беше јасно дека приказната меѓу нас е завршена. Сега би знаела како да и каже на секоја жена. Не поднесува никого како од злато. Ако може, добро ќе живееме. Ако сите не можат да го направат тоа, тоа е тоа.