Ја бричам брадата секој ден од својата 15-та година, но сепак сум убава

Се започнало на училиште, кога на лицето видела три долги црни влакна кои брзо ги извадила. Тогаш не размислувала за тоа, додека не почнале да растат уште повеќе. Почнала да се бричи секој ден бидејќи се срамела. На Тори Саншајн ѝ бил дијагностициран синдром на полицистични јајници кога била тинејџерка на 13 години и оттогаш ги бричи влакната на лицето – но тоа не ја спречува да се сака себеси.

Иако од својата 15-та година ја бричи брадата секој ден, сепак се чувствува многу убаво. Американката Тори има проблеми со состојба која влијае на работата на јајниците на жената, која може да предизвика низа симптоми од неправилни и тешки менструации до вишок на таканаречените „машки“ хормони.

Сè започнало на училиште, кога видела три долги црни влакна на лицето , кои брзо ги извадила. Тогаш не размислувала за тоа, додека не почнале да растат уште повеќе. Почнала да се бричи секој ден затоа што се срамела, но сега е толку навикната на бричот што и е нормално.
Со текот на времето, Тори научила да се сака себеси и да не се срами. Морам да се бричам секој ден. Секогаш кога излегувам во јавност морам да се избричам. Работам од дома, па за среќа не морам да излегувам секој ден, но тоа дефинитивно треба да го правите секој ден – вели девојката.

Таа беше во 6-то одделение кога мајка ми забележа дека имам три долги црни влакна на лицето. Ги извадивме и не забележав дека се појавија некое време, а потоа набрзо морав да почнам да се бричам секој ден, а во раните 20-ти морав да научам како да ја покривам брадата . Имав дури и пореметување во исхраната – рекла таа. PCOS, исто така, ја прави исклучително уморна 90% од времето, а кога ќе добие менструација, тоа е исклучително болно и тежок.

Оваа состојба е многу честа и погодува една од десет жени во ОК. Многу од симптомите се исцрпувачки за жените кои ги доживуваат. Како и зголемувањето на телесната тежина, вишокот влакна на лицето или телото и обилните менструации се вообичаени симптоми со кои се соочуваат заболените, вклучувајќи дури и неплодност.

Иако приближно 12-21% од жените на репродуктивна возраст се погодени на глобално ниво, се проценува дека приближно 70% од жените остануваат недијагностицирани. И покрај тоа што посетила голем број ендокринолози и гинеколози, Тори почувствувала дека и е дијагностицирана брзо во споредба со некои жени кои чекаат со години за нивните. Лекарите доста брзо ми поставија дијагноза со оглед на моите симптоми – откри таа. Откако и беше дијагностицирана, Тори на почетокот се бореше со реалноста дека има синдром на полицистични јајници, кој моментално може само да се лекува, а не да се лекува.

Борбата со симптомите не била секогаш поднослива и признала дека во минатото дозволувала вишокот влакна на лицето да и го „ уништат“ животот. Влакната на лицето ме уништија и го контролираа мојот живот, но сега дојдов целосно да се прифатам себеси и да работам на себе. Тоа веќе не ме дефинира ниту владее со мојот живот. На тоа гледам само како на нешто со кое морам да се справам и што ме нервира бидејќи знам дека има толку многу неверојатно убави и прекрасни работи за мене, а ова е само една мала работа – искрена е Тори.

Таа доби голем број следбеници на социјалните мрежи каде отворено го споделува своето секојдневие и проблемите со кои се справува, како и завидните блогови за патување со сопругот Мет. Таа инспирираше многумина да научат да ја прифатат нивната коса. Отворено зборувам за тоа од својата 15-та година и за сите други жени кои страдаат во тишина. Се чувствувам видено и лекува затоа што има толку многу срам околу влакната на лицето на жените што сите сме во ова заедно и сите ја разбираме оваа тивка борба. Отвореното зборување за ова изгледа како најважното нешто што сум го направил – вели тој.