Ова се некои од причините поради кои многумина не сакаат повеќе да се венчаат и зошто им е подобро да бидат сингл

Британскиот психолог и член на Британското психолошко друштво, Макс Блумберг, вели дека бракот повеќе не го нуди она што го нудел порано. Бракот може да значи компромис, па имате помалку пари, кариера и слобода… Психологот д-р Макс Блумберг објаснува зошто се повеќе луѓе не сакаат да стапат во брак. Тој тврди дека бракот повеќе нема голема вредност и често доаѓа со трошоци, а ако наскоро имате бебе, поголема е веројатноста да бидете сингл отколку во брак.

Податоците од Канцеларијата за национална статистика на ОК покажуваат дека 2021 година била првата година во која се родиле повеќе деца вонбрачно отколку во неа. Ова беше проследено со долгорочен тренд на опаѓање на стапките на бракови и зголемување на бројот на невенчани парови во последните децении. Објаснувајќи го падот, Макс Блумберг, психолог за односи и соработник на Британското психолошко друштво, вели дека бракот повеќе не го нуди она што го нудел порано.

Општеството порано бараше да се омажиш, дури и ако придобивките не беа големи. Особено за жените немаше социјална мобилност без брак, па и лошиот брак беше корисен – објаснува Макс. Но, сега ситуацијата е променета и трошоците за брак честопати се повисоки од трошоците за да се биде самец. Бракот може да значи компромис, па имате помалку пари, помалку кариера и помалку слобода. Затоа, за многумина има помала вредност да се биде во брак отколку да остане сингл – додава психологот.

Традиционалните причини за брак повеќе не се важни Традиционално, на жените им беше потребна економска стабилност и социјална мобилност на бракот. Дури и до 1960-тите или подоцна, мажите и жените имаа специфични улоги. Но, современите општествени структури го прават ова помалку важно и животот на жените сега е многу пофлексибилен. Работат, градат кариери, раѓаат деца и се грижат за куќата – мажени или не. И мажите стануваат пофлексибилни во своите улоги, но не со иста стапка како и жените.

Луѓето се мажат кога се среќни, а ние сме помалку среќни Посреќните луѓе имаат поголема веројатност да стапат во брак отколку несреќните луѓе – едноставно затоа што на несреќните луѓе им е тешко да имаат врски и со нив е потешко да се биде во врска. Така, падот на менталното здравје и среќата се поврзани со падот на бракот – а среќата опаѓа. Ова е главно затоа што луѓето работат повеќе за да преживеат, а оние кои работат напорно немаат време за пристојни врски. Исто така, постои голем притисок да се заработи одредена сума и да изгледа на одреден начин.

Социјалните мрежи особено влијаеја на самодовербата на младите жени, додека познато е дека онлајн врските не носат толку среќа како офлајн врските.
Зголемување на прифаќањето на заедничкиот живот Има поголемо општествено прифаќање на заедничкиот живот, со зголемени барања за правна заштита. Многумина веруваат дека живеењето со некого пред брак може да го намали ефектот од разводот подоцна. Всушност, заедничкиот живот може да носи повеќе ризици од бракот за паровите кои раскинуваат. Сепак, тој е сè попопуларен, можеби едноставно затоа што е полесен и помалку намуртен.

Високите стапки на разводи даваат лоша слика Се проценува дека 42 отсто од браковите во Велика Британија завршуваат со развод. Често, клучната причина за расправии е околу финансиите. Исто така, повеќето разводи се иницирани од жени. Но, во психологијата постои силен акцент на тоа како нашите очекувања можат да управуваат со нашето однесување. Значи, ако се што човек гледа во медиумите се бракови кои завршуваат лошо, тоа ќе ја промени нивната перспектива за работите и можеби нема да сака воопшто да го проба.

Нема докази дека бракот ве прави посреќни и поздрави Придобивките од бракот за мажите се сосема јасни – истражувањата покажаа дека оженетите мажи се поздрави и посреќни. Тие исто така имаат помалку болести, имаат подобро ментално здравје и побрзо закрепнуваат од болеста. Но, тоа не е толку јасно за жените. Во својата книга од 2020 година „Среќно некогаш: радикален нов пристап кон добро живеење“, научникот за однесување Пол Долан од Лондонската школа за економија ги анализираше глобалните податоци. Тој открил дека жените кои се слободни и немаат деца често тврдат дека се посреќни од оние кои се во брак. Тие исто така живеат подолго. Тој верува дека во средната возраст, ефектите од бракот може да почнат да имаат ментален и физички ефект врз некои жени. Истражувањата покажуваат дека самохраните жени можат да имаат повеќе социјални врски и да се вклучат во повеќе социјални активности – клучен показател за среќа.

Веќе подолго време има нагорен тренд на трошоците за свадби. Во кризата на трошоците за живот, многу парови можеби едноставно мислат дека стапувањето во брак е премногу скапо и не е на врвот на нивната листа на приоритети.
Жените се добри кога се сами – и кога станува збор за мајчинството Макс овде не вели дека сакаат да бидат сами кога станува збор за мајчинството, туку ако имаат силна биолошка потреба да станат родители, но не го сретнале вистинскиот партнер или не им се допаѓа како изгледаат односите на нивните пријатели. , можеби ќе одлучат да го направат тоа сами.

Има помала стигма околу користењето донатор на сперма или самохрана мајка, објаснува психологот, па ако жената може да си го дозволи тоа, како што можат се повеќе од нив, тоа им изгледа како опција. Исто така, ако парот чека дете, но едниот не сака да го има, другиот може да одлучи да го одгледа сам.
Луѓето не сакаат да инвестираат Кога човек размислува дали сака или не да се омажи, мери колку ќе вложи емотивно и финансиски, како и каков поврат ќе добие од тоа. Браковите неизбежно значат дека треба да направите компромиси за одредени работи.

Нема да имате слобода да правите што сакате. Подеднакво, може да забележите дека вашите финансии се намалуваат додека влегуваат во заеднички фонд и повеќе немате право да одлучувате за што ги трошите парите. Многумина гледаат на повратот што го добиваат од нивната инвестиција, а ако се чини дека тоа не е доволно, нема да се венчаат.