Баба има 98 години и има над 230 правнуци: „Само што ја запознав мојата прапра-правнука“

Според семејното стебло создадено од нејзината снаа Џенис Тејлор, Корделија моментално има 623 потомци, вклучувајќи 106 внуци, 222 правнуци, 234 правнуци и 37 правнуци. Корделија Меј Хокинс (98) од Кентаки во САД деновите ги поминува во старечки дом, а одвреме навреме кај неа доаѓа некој од роднини, деца, внуци, правнуци…

Неодамна за прв пат ја видела својата пра-пра-внука, 7-неделната Жавија Витакер . Таа ја држеше во раце, а некој ги фотографираше и таа фотографија ја објави на социјалните мрежи. Не требаше многу време за да стане вирално, особено откако оваа симпатична баба откри дека има многу големо семејство.

Тој ден ја посетиле пет генерации жени од нејзиното семејство, со што со неа на едно место направиле шест генерации. Знам дека собирањето на шест генерации е ретко, а уште поретко е дека сите се од ист пол – изјавила внуката на Корделија Хауел (58). На гости кај неа дојдоа ќерката на Корделија, Френсис Сноу (77), правнуката Жаклин Ледфорд (29), правнуката Џејслин Вилсон (19) и бебето Жавија .

Во почетокот немавме намера да организираме само женски семеен собир , но така испадна. Само планиравме кога ќе се сретнеме таму, и тоа е се. Баба знаеше дека доаѓаме – додаде таа и истакна дека нивното собирање во исто време на исто место не било воопшто едноставно со оглед на тоа што живеат во различни земји.

Средбата меѓу најмладиот и најстариот член на овој „женски клан“ помина фантастично. Тие поминаа три часа заедно и раскажаа многу семејни настани. Се сетиле и како бебето завршило во прегратките на Корделија. Жавија стана малку нервозна, па во еден момент бабата рекла „подај ми го тоа бебе“ за да ја смири во прегратка – рекла Хауел.

Имала само 16 години кога се омажила за 50-годишен вдовец Таа потоа сподели дека нејзината баба се омажила за дедо Бил на 16-годишна возраст. Тој беше прилично постар од неа. Имаше 50 години и вдовец со десет деца. Неговата прва сопруга починала додека дома раѓала споени близнаци . Ниту бебињата не преживеаја. Баба мораше да ја прифати улогата на мајка, иако беше многу млада. Таа одлично се снајде во таа улога и на крајот имаше уште 13 деца со нејзиниот дедо – додаде таа.

Тоа беа тешки времиња, вели тој. Животот беше скромен без вода во куќата. Дедото работеше на железница и го немаше цела недела. Имаше толку усти за хранење, па баба секој ден стануваше рано, го палеше шпоретот на дрва, излегуваше и собираше јајца. Потоа ќе заклаше неколку кокошки, ќе ги извлечеше и ќе ги испечеше. Знаеше да направи и бисквити и сос од месо, сето тоа за децата за појадок, пред да одат на училиште – изјави Хауел.

Покрај тоа, нејзината баба, вели таа, импровизирала и била многу имагинативна кога станувало збор за набавка, одгледување и подготовка на храна. Конзервирала многу работи за да го зачува вишокот, а знаела да користи и локални лековити билки. Со текот на времето сето ова знаење го пренела на своите деца и внуци… Од партали правеше дури и јоргани за да ги затопли во зима, бидејќи снегот во куќата влегуваше низ пукнатините на ѕидовите. Се грижеше за се и никогаш не слушнавме како се жали за ништо – продолжи таа.

Корделија моментално има 623 потомци Според семејното стебло создадено од нејзината снаа Џенис Тејлор , Корделија моментално има 623 потомци, вклучувајќи 106 внуци, 222 правнуци, 234 правнуци и 37 правнуци.

Гинисовата книга на рекорди го запишува семејството од Њујорк со најмногу живи генерации, ги има седум, пренесува nypost.com .