Жената повеќе не му дозволува на Небојша да и пријде во спалната соба – Кажува дека е феномен. И докторите се чудеа

Драгана Васиќ (36) очигледно го задева својот вечен сопруг Небојша Илиќ (35), шушкајќи, повторувајќи еден ист стих од познатата песна „Спиј мирно, душо, се е заклучено“. Нежно влегувајќи во неговото лице, пеејќи еден стар народен хит, таа всушност му дава до знаење дека нивниот љубовен живот ќе биде во пауза, барем на кратко. Брачна двојка која живее во селото Петки кај Лазаревац веќе имала двапати близнаци за неполни шеснаесет месеци, па Драгана е целосно убедена дека нејзиното девојче припаѓа на посебна група супер мажи.

Таа смета дека Небојша поседува необична моќ и затоа е способен да „прави“ дечиња кога ќе посака. Тој е вистински мајстор за близнаци. Има уште еден од првиот брак. Тоа е феномен. Ситуацијата стана сериозна, бидејќи сме сиромашни, па принудена сум да прибегнам кон крајно рестриктивни мерки. „Катанецот“ моментално е единствениот лек за неговата природа – додека несмасно ги крие очите загледани во подот, нежната насмевка на Драгана сепак јасно навестува дека заштитната мерка е само од привремена природа.

Гордиот татко очигледно ужива во улогата на супермен, иако не се согласува со привремената забрана на партнерката. Сепак, тој гордо се фали дека добро му оди „бизнисот“. Татко! Немав чувство за прв пат, но во другите два случаи бев убеден дека тоа ќе бидат близнаци! Се обложив на чоколадо со една Славица. Добив близнаци, но платив повеќе за 300 грама „млеко“! Наместо својот извонреден талент, Небојша ја истакнува неисполнетата обврска на својот ситен сосед.

Пред девет години Небојша ги доби првите близнаци. Матеја и Лука се родени во март минатата година, а Александра и Алекса во јули годинава. Електричниот заварувач од Петка на тој начин стана еден од ретките мажи во светот кој со две различни жени во три обиди добил ист број близнаци.

– Во породилиштето ми рекоа дека треба да ме испратат во Америка на истражување. Ако платат, со задоволство ќе одам. Не сакам да се изложувам на трошок. Не давам совети за џабе, а техниката ја чувам за себе. Кога заварувам, заварувам, богами, смеејќи се, се пошегува „магионичарот“ од Петка.

Првите близнаци ги родила по само шест и пол месеци, а другите две бебиња по само седум и пол месеци бременост. Матеја и Лука поминаа цели два месеци во инкубаторот, но братот и сестрата Александра и Алекса излегоа по само 26 дена. И докторите беа изненадени. Да чукам во дрво ништо не им фали. Тие само јадат и спијат. Луѓето велат дека децата Роми се поиздржливи од другите поради некоја причина – гордата мајка речиси научно ја објаснува необичната истрајност на нејзините бебиња.

Меѓутоа, Небојша не се согласува целосно со имунолошката теорија на неговата сопруга. Тој смета дека нема строги правила. Дете е дете. Овие моите се разболеа веднаш после работа. Ако се погледне добро, Александра е малку поцрна од нејзиниот брат, а разликата е само пет минути, замислено изјавува Небојша, одмавнувајќи со главата.

„Спиј мирно, душо, сè е заклучено“, продолжува Драгана со црцорење, но по кратка пауза, намигнување зад грбот на сопругот и слатко пеење, ја додава втората реплика на популарниот евергрин – „моето срце не е, не е твоја порта. за ништо“, како јасна порака дека нејзината новововедена забрана нема да трае уште долго.

Што велиш, ајде да пробаме трет пат? Кога е бал, нека е маскенбал – додека небојша одговараше на сопственото прашање, истовремено со простосрдечна смеа, конечно со еден гласен бакнеж на својата сопруга ја попречи бедата.