Мајката решила последен пат да ја „исчисти“ собата на ќерка си

Една мајка решила последен пат да ја „исчисти“ собата на својата ќерка за да и одржи важна лекција за уредноста и почитта. Поради некоја причина, тинејџерите едноставно не се грижат за нередот. Тоа е или не го гледаат, или го гледаат, но едноставно не им е грижа. Дури ни кога станува збор за нивните соби.

Алиса Веласкез веќе се откачила откако по стоти пат и рекла на својата ќерка Тахлија да си ја исчисти собата, но таа не реагирала. Собата на Тахлија беше преполна со облека расфрлана насекаде, како и сè друго. Мајката одбила да чисти по неа бидејќи нејзината ќерка веќе била доволно возрасна за сама да го направи тоа. Но, наместо да остави сè како што е, Веласкез реши последен пат да ја „исчисти“ собата на ќерка си.

Таа отиде во својата соба со ролна кеси за ѓубре и ги стави сите работи од собата во кесите што ги затвори. Таа не избираше каде да стави ништо, без разлика дали е ѓубре или не. Кога Талија се вратила во својата соба, видела дека е „уништена“. Беше полн со кеси за ѓубре во кои беа нејзините работи.

Но, тоа не беше крајот. Веласкез не и дозволи на нејзината ќерка едноставно да ги распакува и да ги остави работите настрана. Сакаше да ѝ одржи лекција за вредноста и зачувувањето на работите што ги зема здраво за готово. Таа и кажа на Талија дека мора да ја заработи секоја вреќа, без разлика што има во неа. Цена: 25 долари по торба. Проблемот беше што торбите беа полни со различни нешта, па Талија не можеше само да ги купи торбите во кои се наоѓаа работите што и требаа или сакаа.

Веласкез објасни се во објавата: „Што правите кога ви се гади од вашите тинејџери кои ги молат да ја средат нивната соба која изгледа како шатор за бездомници? Па, ставате сè (ДА, СЕ) во вреќи за ѓубре и ги продавате тие кеси назад по 25 долари по кеса (тие мора да ги заработат парите помагајќи низ куќата). Најдобриот дел? Кесите беа исполнети со се што беше на подот и околу собата во тоа време – по случаен избор. Така, една кеса од 25 долари може да содржи валкани алишта, ѓубре и тетратки или фудбалска опрема“.

Кога Веласкез објави што направила на социјалните мрежи, доби различни реакции. Некои и честитаа на иновативноста, а некои и се заканија дека ќе се јават во социјалната служба бидејќи психички ја малтретирала ќерка си. После тоа, Веласкез се појави на The Doctors каде опиша некои од нејзините реакции: Беше лудо… некои луѓе ми рекоа дека сум ужаснa, дека психолошки им наштетувам на моите деца“.

Сепак, терапевтката во емисијата изјавила дека нејзиното однесување не е штетно за детето, туку дека тоа е всушност „креативен начин на преземање контрола“. Веласкез не дозволи луѓето да зборуваат лошо за неа и нејзиното семејство, наместо тоа напиша: „ПРВО, МОИТЕ ОБРАЗОВАНИ ИЗБОРИ СЕ ТОКМУ ТОА!. Никој од вас не ме познава мене, моите деца или најмалата работа во нашиот живот. Моите деца се сакани, почитувани, згрижени, дружељубиви, активни во бендови, хорови, црковни групи, фудбал, трчање, пливање, извидници, студии и многу семејни активности – пред да МЕ СУДЕТЕ, дојдете да го поминете денот со деца кои се воспитани со почит, кои имаат свои задачи и обврски, како и родители кои АКТИВНО се грижат за нив пред да го споделите вашето ИНФОРМИРАНО МИСЛЕЊЕ!“

Не само што Талија си ги заработила работите, туку и нејзините браќа и сестри и помогнале побрзо да ги врати. Целото семејство научи важна лекција за важноста да се чуваат работите, но и за почитувањето и меѓусебното помагање.