Ако имате над 40 години, направете ги овие прегледи сега – тие би можеле да ви го спасат животот

Некои прегледи се исклучително важни бидејќи можат навреме да ги откријат проблемите и со тоа да го олеснат лекувањето. Навршувањето 40 често означува пресвртница во животот, повеќето од нив треба да се слават, но често се појавува еден проблем – стравот од стареење и се што тоа носи.

Грижата за вашето здравје може да ви стане важна тема во тие моменти и веројатно се прашувате како да останете здрави до крајот на животот. Добрата вест е дека можете да влијаете на сè – важно е да се грижите за вашето здравје и да инвестирате во него за да спречите развој на некои сериозни состојби кои можат да се загрозат, пишува Ordinacija.hr. Ова се прегледите кои треба да ги правите откако ќе наполните 40 години, за долго да уживате во вашето здравје.

МАМОГРАФИЈА Секоја жена која наполнила 40 години треба да го направи овој преглед кој може да открие промени кои може да значат развој на рак на дојка. Сепак, жените со семејна историја на болеста треба да се подложат на преглед 10 години порано од препорачаното. Исто така, доколку има генски мутации кои го зголемуваат ризикот од развој на рак на дојка, потребно е навреме да се разговара за прегледот со докторот за да може болеста да се открие во рана фаза кога е излечива.

ТЕСТИРАЊЕ ЗА ДИЈАБЕТЕС Во моментов, има приближно 37 милиони луѓе кои живеат со дијабетес само во Америка, а според Центрите за контрола и превенција на болести, секое петто лице со дијабетес не е ни свесно за тоа. Експертите советуваат дека сите постари од 35 години треба да направат тест за дијабетес, кој ќе ја открие вашата состојба и шеќерот во крвта. Меѓутоа, ако веќе имате 40 години и не сте го проверувале вашето здравје, време е да го направите тоа.

ПРОВЕРКА НА КРВНИОТ ПРИТИСОК Има голем број на луѓе кои имаат проблеми со крвниот притисок без воопшто да се свесни за тоа, но ако се знае дека токму оваа состојба е фактор на ризик за развој на срцеви заболувања, па дури и срцев удар, јасно е дека е важно често да ја проверувате оваа состојба.

Иако можете да ги правите сите прегледи кај вашиот лекар, преку тестови на крвта, можеби нема да го правите тоа доволно често доколку ги прескокнете превентивните прегледи. Американската здравствена асоцијација советува дека сите постари од 18 години треба да го проверуваат крвниот притисок на секои неколку години, но бидејќи ризикот од развој на хипертензија се зголемува откако ќе наполните 40 години, треба да го проверувате секоја година.

ПРОВЕРКА НА ХОЛЕСТЕРОЛ Холестеролот е исклучително опасен за здравјето на срцето, па ако го зголемам може да предизвика кардиоваскуларни заболувања. Но, бидејќи нема симптоми поврзани со покачен холестерол, можете да сфатите дека имате проблем само кога ќе се појават проблеми. Затоа е исклучително важно редовно да го проверувате холестеролот. Иако ЦДЦ советува дека и децата и младите треба да го проверат холестеролот, многумина нема да се тестираат до подоцна во животот.

Ако имате над 40 години и не сте свесни за нивото на холестерол во крвта, сега е вистинско време да се проверите и да разговарате со вашиот лекар за тоа. Здравите возрасни треба да го проверуваат нивото на холестерол на секои четири до шест години, но ако имате проблеми со срцето или дијабетес, разговарајте со вашиот лекар за тоа колку често треба да го проверувате нивото на холестерол.

КОЛОНОСКОПИЈА Тоа е важна алатка која може да се користи за откривање на рак на дебелото црево или какви било промени кои можат да доведат до оваа болест во рана фаза. Колоноскопијата се препорачува за сите постари од 45 години, но ако во вашето семејство се појавил рак, тестот мора да го направите 10 години порано.