Изградил куќа која воопшто не ја грее и не ја фарба – Надвор минус, а внатре топло! На сите им ја открил “цаката”

Миливое Пејин, пензионер од Нови Сад, изгради еколошки ефикасна викендица во Сремска Каменица. Миливое Пејин, пензионер од Нови Сад, изградил куќа во Сремска Каменица од еколошки и енергетски ефикасни материјали, само темелот и столбовите се од армиран бетон, бидејќи така мора да биде според прописите.

„Основните материјали што влегуваат во оваа куќа се трска, слама, жива вар и кал. Нема цемент и железо. Всушност, има во основата, но јас бев принуден да го прифатам“, објаснува новосадскиот пензионер и сопственик. од куќата Миливој Пејин и додава : „Најголема предност на куќата се ѕидовите кои се исполнети со енергетски ефикасни блокови од пресувана слама, а на пример во градбата се користени 500 такви блокови кои вредат само 50 динари по парче“, вели пензионерот Миливое за. РТВ, сега повеќе од една деценија.

Не грее ни на нула и никогаш не варосува Пензионерот од Нови Сад на времето сеел и пченица, па имал повеќе од доволно стрништа, што значи дека куќата била уште поевтина. Кога надвор е минус 5-6, во куќа без греење е 11-12 степени, а во подрум уште потопло. Кога, вели, ќе се вклучат бојлерот, шпоретот и телевизорот, кои исто така испуштаат топлина, температурата се зголемува до пријатна температура.

Миливоје тогаш изјави дека никогаш не варосува, туку за минута ја отстранува дамката од ѕидот со шкурка. А заштедата во греење е неверојатна. „Сите ѕидови одвнатре беа испрскани со жива вар, а таа беше обработена во балите од слама. Варот навлезе 6 сантиметри во балата и сега не можете ни со чекан да ја скршите бидејќи е тврд како карпа. Не забијте ни шајка“, објаснува Пејин.

Инаку, експертите велат дека научно е докажано дека блоковите од слама, измешани со вар и кал, не привлекуваат глодари и инсекти и не можат да се запалат. Полињата во Војводина изобилуваат со добри изолатори како слама и жолта кирпич, нашите предци ги користеле за градба со децении, но сепак се свртевме кон помалку ефикасни современи материјали.

„Мислам дека доаѓа нова ревизија, кога повторно ќе почнеме да ги користиме оние класични материјали кои имаат не само еколошка, туку и здравствена предност“, рече проф. д-р Слободан Крњетин од Факултетот за технички науки во Нови Сад. Кај нас, освен предрасудите на луѓето, недостигаат и познавања на проектантите и изведувачите за изградба на куќи од слама и слични материјали, а недостига и стандардизација на овој вид градба, како што постои за пример во Франција или Нов Зеланд.

Миливоје има и патент Пензионерот Миливоје измислил патент за заштеда на енергија и бојлер. „Спроводник на електричен грејач 3.6“ може да го загрее просторот на едноиполсобен стан од 50 квадрати. Неговата максимална потрошувачка е 22 киловати за 24 часа. Електричниот грејач за загревање на воздухот со директна контрола на температурата на грејачот, кој троши помалку електрична енергија за загревање на воздухот во просторијата во споредба со конвенционалните греалки, е патентиран изум на Миливој Пејин, пензиониран сообраќаен инженер и пронаоѓач од Нови Сад.