Мирјана била на свадбата кога и пришол келнерот, а потоа добила ладна под – Се започна со 100 – те денари

Таа внимателно се подготвуваше за оваа прилика, но не можеше ни да замисли што ќе доживее таму. Повеќето луѓе со нетрпение очекуваат да одат на свадбени веселби затоа што уживаат да бидат со драги луѓе, музика, храна и пијалоци. Меѓутоа, една Маријана отишла на свадба кај другарка и поминала како „боса на трње“. Нејзиното признание ќе ги шокира сите.

Имено, Маријана била поканета на свадба на еден познаник, а бидејќи невестата живее на висока нога, долго размислувала што да им подари на младенците без да се посрамоти, но и што да облече за вакво друштво. Бидејќи е вработена со просечна плата, неколку месеци пред тоа издвоила пари и кога дошол денот на венчавката, го облекла новиот фустан, донела луксузен подарок и отишла во познат клуб во главниот град каде била забавата. Организирано заедно со уште пет другари.

Првиот шок дојде токму на влезот. На вратата ги пречекала девојка која им објаснила на која маса да седнат и каде да ја остават јакната. Ништо немаше да биде необично доколку Маријана не ја остави јакната, а момчето што ја чува гардеробата побара 100 денари! Јасно ми е дека чување гардероба се наплаќа во ноќните клубови, но се уште не сум слушнал дека се наплаќа на свадби. Нема врска, ајде, нема да пропаднам за 100 денари. Сигурно не е тоа што го сакаа младенците, тоа секако е барање од кафеаната – изјави Маријана. Ги ставија на масата и веднаш послужија пијалоци.

Девојките сакале да се опуштат, па на стартот испиле чашка алкохол. Уживале во музиката и одлично се забавувале. Меѓутоа, кога дошло до дома, следел „ладен туш“. Се поздравивме со младенците и требаше да тргнеме, во тој момент ни пријде келнерот. Тој побара од нас да ја платиме сметката, а ние се погледнавме шокирано. Побледев, не можев ни да помислам дека дојдов на свадба, донесов подарок и морав да платам за чување на сакото и пијалоците што ги испив – раскажала таа.

Кога келнерот им ја дал фискалната сметка, таа покажала вредност од 8900 денари за сето она што тие 6-мина го испиле вечерта. Се погледнавме, младенците, а потоа и луѓето наоколу. Тогаш сфатив дека сметката доаѓа за друга маса и дека не сонувам. Што ќе правиме, ги грабнавме паричниците и некако ја собравме сумата што ја побара келнерот. Излетавме без збор. Некое време никој од нас не можеше да зборува од шокот што го доживеавме – изјави Маријана.

По венчавката невестата ја контактирала и и се заблагодарила за присуството и прекрасниот подарок, раскошна слика која, како што и кажала, сигурно ќе им ја украси дневната соба, но за сметката не кажала ни збор.

Што би направиле доколку сте во ситуацијата во која се нашла Маријана? Пишете ни во коментари.