Една жена вработила бездомник на својата фарма, но не застанала тука

Моќта на љубезноста и заедницата се демонстрира уште еднаш во расположивата приказна за една жена од Онтарио која најмила бездомник да работи на нејзината фарма. Даниел МекДаф, жителка на Њукасл, била запрепастена од глетката на Брајан Банистер, човек кој доживува бездомник, чита книга и собира кусур. По 25-минутен разговор, МекДаф и понудил на Банистер работа на нејзината фарма, што тој со благодарност го прифатил.

„Тоа ме погоди. Едноставно дојде од срце и морам да и се заблагодарувам секој ден“. Банистер, кој живеел во барака, рекол дека се откажал од животот откако ја победил зависноста, преживеал злоупотреба и изгубил две жени, едната во несреќа, другата од рак. Но, понудата на Мекдаф да работи на нејзината фарма дојде како трошка надеж.

Во изминатите три недели, Банистер работеше на фармата на МекДаф заедно со неа и другите членови на персоналот, грижејќи се за стотици животни, вклучувајќи кози, крави, коњи и кучиња. Мекдаф вели дека Банистер бил многу корисен и покажал љубезност и сочувство кон животните.
Оваа жена не вработила само бездомник, туку направила нешто друго Но, љубезноста на Мекдаф не престана да му понуди работа на Банистер. Таа му ја направи првата фризура по две години, телефон и му помогна да пристапи до финансиска помош.

Таа дури формираше страница GoFundMe за да собере пари за Банистер да има храна, облека и хотелска соба за спиење. Целта беше 5.000 американски долари, но неверојатно беа собрани над 9.000 американски долари. Напорите на Мекдаф не останаа незабележани од Банистер, кој вели дека е обземен од љубезноста на заедницата. „Тоа е огромно. Не можам да верувам дека некој би се грижел толку за мене“, рече тој.

Мекдаф вели дека се надева дека приказната на Банистер ќе ги инспирира другите да покажат љубезност кон оние на кои им е потребна. „Кога би можеле идеално да ги тргнеме сите од улица, тоа би била мојата единствена желба, но потребни се многу луѓе да се соберат и тоа се случи со Брајан. Мислам дека затоа стигнавме толку далеку за толку кратко време“.