Сопствениците го фрлиле својот стар коњ, жена го спасила во последен момент

Кога коњот Артур наполнил 30 години, неговите сопственици решиле дека е премногу стар за да им биде од корист и само го фрлиле. После тоа, кутриот коњ, чиј долг живот до тој момент бил исполнет со напорна работа, бил пренесуван од продавач на продавач на аукции на коњи. До моментот кога Синди Даигре го најде на аукција во 2014 година, Артур беше на работ на смртта.

Кутриот коњ беше толку слаб што едвај стоеше. Ако Синди не го спаси, тогаш нема надеж за него. Коњите се фантастични, високо интелигентни животни кои заслужуваат љубов и почит, но за жал тие сè уште се експлоатирани за различни човечки потреби. Синди, која ја води фармата Ферел Холоу, засолниште за постари коњи и мачки во Тенеси, го пронашла Артур кај дилер во Пенсилванија. Таа објасни дека овие несакани коњи биле спасени во последен момент.

Таа рече: „Ги зедов Артур и неговиот пријател Макс од дилер во Пенсилванија каде што беа преместени од аукција на аукција и требаше да одат на аукција во Њу Холандија каде што купуваат коњи за месо“. Кога Артур пристигнал во својот нов дом на фармата, сè уште не бил доволно здрав за да стане сам. Очигледно беше дека е во многу лоша форма и му се гледаа ребрата низ кожата.

Долгото возење до фармата било тешко, а коњот можел само да легне и да се одмора додека неговиот 22-годишен колега Макс јадел трева. Којзнае какви ужаси доживеал Артур во текот на својот живот како работен коњ, но откако бил безбеден, му била дадена шанса да ги залечи раните од минатото. Прашањето беше – дали ова прекрасно момче имаше доволно сила да излезе? Синди мислеше дека може да види ситна животна искра во тие тажни очи и не сакаше да се откаже од него.

По темелниот ветеринарен преглед, откриено е дека Артур има дерматитис, вошки и не може да стои на предните нозе. Тоа беше само додаток на другите болести од кои тој страдаше. Не е ни чудо што му беше тешко да застане на нозе. Синди направи се што можеше за да му помогне на тој коњ. На оваа слика, таа му го дава првиот залак храна во светилиштето. Наскоро Артур застана на нозе.

Сè уште имаше потешкотии со одење, но барем можеше сам да стои и понекогаш трчаше по тревата со својот пријател Макс. Но, неговата омилена активност, кога не зеваше со жестока решителност, беше јадењето сено. Тој всушност претпочиташе сено отколку свежа трева. Пријателот на Артур не беше во многу подобра форма кога дојде во светилиштето. Тој страдаше од рацете на неговите поранешни сопственици и имаше многу лузни на телото.

„Макс има проблеми со грбот, стапалата и невролошки проблеми. Физички го малтретирале така што по пристигнувањето бил полн со страв и не сакал луѓе. Всушност, беше опасно да се работи со него“. Но, врската што Макс ја создаде со Артур му помогна да се опушти. Тоа пријателство ги излечи. …Тие навистина се грижат еден за друг и би биле многу вознемирени доколку се разделат. Тие имаат пријателство засновано на тешкотии и трагедија, а потоа и сочувство“.

Со малку љубов и грижа, Артур и Макс од исплашени, осамени коњи станаа среќни животни. Двајцата постари на тој начин се спријателиле и се заљубиле во тоа засолниште и јасно е дека сега се таму каде што треба. Неколку години по доаѓањето во светилиштето, Макс и Артур починале од старост. Но, за среќа, тие можеа да ги поминат своите златни години на прекрасно место каде што можеа да доживеат многу радост и среќа