Ја исмејуваа поради нејзиниот татко со Даунов синдром, на сите им испрати порака која го растреперува срцето

Уште од детството сите ја исмејуваа поради нејзиниот татко кој има Даунов синдром, а таа на сите им испрати порака дека нема да го менува за ништо. Уште од рана возраст, децата во училиштето на Ричи Ен Кастиљо ѝ ставија до знаење дека нејзиниот татко е поинаков. Но, таа не би го променила за ништо. Сите искусиле суровост уште на рана возраст. Важно е родителите да ги научат своите деца дека е во ред кога некој е различен.

Првите неколку години од животот на Ана беа убави и опуштени. Имала двајца родители кои неописливо ја сакале. Потоа отишла на училиште каде започнало злоставувањето. Но таа не беше целта, нејзиниот татко беше. На првиот училишен ден, децата видоа дека нејзиниот татко е поинаков. Ги прашале неговите родители што не е во ред со него. Нему му треба Ричи Ен да живее живот на постојано исмевање поради Даунов синдром на нејзиниот татко.

Така таа рече: „Како дете не те гледав како поинаква. Те гледав како татко ми. Не разбирав зошто ми се смееја и ме нарекуваа ненормален. Тоа подоцна го сфатив и станав кукавица“. Поради реакциите на другите деца, Ана почнала да се срами од својот татко, иако тој никогаш не направил ништо лошо. Таа почна да поминува се помалку време со него. Тој беше вознемирен и сакаше повторно да се поврзе со неа, но не знаеше како.

На крајот, Ана порасна и се отсели. Дури тогаш сфатила како се однесувала со својот татко. Тој и дал толку многу љубов, а како таа и вратила? Потоа се обидела повторно да се поврзе со него. Таа му се извини за нејзиното однесување. Таа објасни дека нема ништо што може да направи подобро. Во исто време, таа одлучи да помине што е можно повеќе време со него.

Оваа година нејзиниот татко наполни 50 години, а таа реши да зборува за своите чувства на Интернет. Таа му објасни на светот како насилниците на училиште влијаеле на начинот на кој таа гледа на нејзиниот татко. Потоа зборувала и за состојбата на нејзиниот татко, поради што морал да оди на многу операции, но и покрај тоа секогаш имал насмевка на лицето и бил храбар.

Во исто време, таа откри дека тој понекогаш се борел. Би бил скршен и уморен од толку операции. Ова ќе ја расплаче со денови. Таа рече дека најдоброто нешто за нејзиниот татко е радоста што им ја донесе на другите. Секогаш ќе успееше да ги насмее и расположи другите луѓе. Пораката ја завршила со тоа што му кажала колку го сака. Нејзината објава стана вирална и само покажува колку е важно да се поврзете со луѓето што ги повредивте и да им кажете колку навистина ги сакате.