Хит потег на мало момче – Ова не се случува секој ден. Скоро 3000 евра семејна заштеда ја земало од дома и ја поделило со соучениците

Момчето дошло до идеја да земе пари од родителите и да ги потроши на пријатели кои требало да ги фасцинира. Едно момче станало популарно затоа што купувало грицки и слатки за своите врсници, а потоа друго сакало да го надмине со тоа. Ученик во четврто одделение во ОУ „Вожд Караѓорѓе“ во Алексинац ја подели семејната заштеда со своите соученици. Според неофицијални информации, станува збор за 3.000 евра, кои му биле вратени на семејството откако родителите на неговите пријатели забележале дека нивните деца се полни со пари што не ги добиле од нив.

Дека има вистина во овие наводи индиректно потврди и раководството на училиштето, наведувајќи дека се работи за „приватна ситуација меѓу родителите која била надмината со добра соработка“. Во ОУ „Вожд Караѓорѓе“ се случи несекојдневен настан со еден ученик, кој сакал да биде популарен меѓу своите врсници, па решил да ја стекне таа популарност на необичен начин.

Според зборовите на еден родител чие дете ја посетува оваа образовна институција, тинејџерот донел три илјади евра семејни заштеди во училиштето, кои решил да ги сподели со општеството. „Им делел пари на соучениците, секој добивал од педесет до 100 евра. Ги одвел децата на пица и колачи. Ова стана познато дури кога родителите нашле пари во џебовите на децата. Децата ја криеја вистината од родителите додека не се вклучи директорот на училиштето. По родителската средба сите пари се вратени на семејството на детето“, изјави овој жител на Алексин.

„Во нивниот клас дошло момче чии родители се прилично богати. За да го привлече вниманието на другарите, донел пари на училиште и ги одвел децата на пица, колачи, им купувал сокови… Потоа другото момче, гледајќи дека овој имаше многу пријатели, реши да го засени и да ја добие истата популарност.

Момчето дошло на идеја да земе пари од родителите и да ги потроши на пријатели кои требало да ги фасцинира. „Тој ја зеде семејната заштеда од 3.000 евра од родителите и почна да им ја дава на пријателите на голем одмор. Децата тоа го сфатија како забава додека едното дете не отиде дома, а мајка му најде околу 300 евра во неговите панталони кога сакаше да ги стави за перење!“, објаснува изворот за нашата страница.

На крајот биле информирани сите родители, а децата признале дека парите ги добиле од врсниците. Воспоставена е комуникација и на крајот сите пари се вратени“, изјавил изворот за 24sedam. Коментар од директорката Маја Радоман Цветиќанин, која ни го испрати соопштението на училиштето. „ОУ „Вожд Караѓорѓе“ нема да ја коментира приватната состојба меѓу семејствата на своите ученици, која се разреши со добрата реакција на родителите. Училиштето ќе продолжи со воспитно-образовните активности и ќе им дава поддршка на децата и родителите со сите расположливи средства“, се вели во соопштението.

Училишниот психолог Билјана Лајовиќ за 24седам вели дека вакви работи не се случуваат ретко, па и таа самата имала слични ситуации, но со многу помали количини. „Се сретнав со ова, но со многу помалку пари, од 1.000 до 2.000 динари, и многу брзо се случи родителите да го видат, се случи да го пратат детето во продавница, а тој да не го врати кусурот, па тој купува нешто за некој друг. „Но, тоа е сериозен сигнал дека возрасните треба да седнат со децата и да разговараат и да го променат нивното однесување. За да се дружат повеќе со нив, играјте топка и слично“, предупредува таа.

Лајовиќ е изненаден што родителите на момчето порано не забележале дека им недостасуваат толку пари. „Очигледно, му треба малку повеќе внимание и посветеност, поради што почна да ја измазнува ситуацијата со своите пријатели“, додава таа. Психолог се прашува зошто родителите на едно богато момче не му објасниле дека „почитувањето“ на пријателите не е начин за стекнување пријатели.

„Моето прашање е зошто овие богати родители неселективно му даваат пари на детето. Но како и да е, тоа се толку мали деца што не знам како некој од нив нашол толку пари. Треба да се интервјуираат родителите на децата кои ги земале парите. како и овие две. Тоа е поразителен настан, особено што има толку големи размери со толку многу пари и толку многу мали деца“, заклучи Лајовиќ и додаде дека ова може да биде сериозен сигнал до семејствата на момчињата да платат повеќе. внимание на нив