Босанка се омажила во Германија за човек кој го познавала само 6 дена – Тоа што го пронашла таму не можела ни да го замисли

Таа и нејзиниот сопруг го уредуваа ентериерот по моделот на старите босански куќи, а со текот на времето уште повеќе се мотивираа да го направат тоа. Една Босанка го сподели своето искуство од животот во Германија. Таа објасни како почнало и како била пречекана. Босанката Мејаша од Градашац се омажила во Германија каде живее со години, но и покрај тоа ја негува босанската традиција и истакнува дека благодарение на својот тамошен живот почнала повеќе да и се посветува на традицијата.

Мејаша за многумина се омажила на неверојатен начин, исто како што се правело – со сопругот се познавала само 6 дена, по што решила да се омажи за него и да замине во Германија, каде освен него не познавала никој друг. Босанката истакна дека буквално доживеала „брак без преседан“.

Се омажив на стар начин, имав сватовник, исто како во старо време“, рече таа и истакна дека го има најдобриот сопруг. Кога пристигнала во Германија, таму нашла голема куќа и двор и веднаш имала визија да ја направи куќата домашна и да ја внесе босанската традиција во неа. Таа и нејзиниот сопруг го уредувале ентериерот по моделот на старите босански куќи, а со текот на времето уште повеќе се мотивирале да го направат тоа.

„Кога стигнав таму, најдов се нормално – куќата, дворот, сè како во Босна. Потоа отидов зад куќата, да видам каде е се, а потоа го прашав „Што е ова“, ми одговори. : „Па, влези и види, има некој мудбак (складиште и до него барака каде што се чуваат дрва)“. Ја отворив вратата и најдов вистинска соба, старата“, рече Мејаха за ITV приказна.

Мејаси веднаш добила брилијантна идеја, а таа веднаш му ја претставила на сопругот својата визија – „Тука можев да направам босанска соба!“. Извезените перници, килимите и ракотворбите станаа основен дел од нејзиниот ентериер. Мејаса е исклучително талентирана во пишување песни, што особено го воодушеви нејзиниот сопруг.

Мејаша живее во Германија како вистинска домаќинка – ја подготвува зимницата, готви, чисти, има засадено разни видови овошје и зеленчук, а признала и дека Германките знаат многу во кујната.