Погледнете ги фотографиите од куќата во која мајката го криела синот 59 години – Старата куќа се искривила, носела мака и тежина во животот на Драган

Ораен двор наместо бетон. Старата куќа беше крива, како ѕидовите со децении да ја носеа болката и тежината на животот на Драго Ј., дете, а подоцна и човек кој целиот свој живот го помина во само неколку соби. Обично беше во едно, а кога замрачи мајка му знаеше да го однесе низ другите соби од големата еднокатна куќа во Бели Манастир.

Приказната вчера го обиколи целиот Балкан, а сега можете да видите фотографии од напуштена куќа, стара веројатно повеќе од еден век. Низ нејзините прозорци Драго Ј. гледал само низ решетките. Мајката се плашела да не побегне, веројатно затоа што нешто ќе му се случи. Таа, како што знаеше, се справи со неговата судбина. Освен дома, болката ја споделуваа и со децении.

Драго Ј. е роден во далечната 1948 година, а повторно почнал да постои дури во 2007 година. Имено, до март истата година, мајката на Драга Вероника го криела од светот. Заклучен во соба, со решетки на прозорецот, Драго живеел повеќе од половина век. За апсурдот да биде уште поголем, куќата на ужасот била на само неколку стотини метри од центарот за социјална работа Беломанастир, објави Вечерњи лист.

„Невидливиот човек“ поминал 59 години од животот во куќата, на улицата Владана Десниче, во Бели Манастир, на број 26.

Сите заборавија, или не ни знаеја дека Драго постои.