На вработените мајки му е многу полесно, од колку на оние кои се дома со своите деца!

Некои жени сакаат да се исполнат преку семејството и децата, додека други сепак сакаат да го посветат својот живот на својата кариера. За оние жени кои жонглираат меѓу едното и другото – животот е малку покомплициран. Како посветени работници и грижливи мајки, тие често се запоставуваат себеси и не се чувствуваат задоволни и исполнети.

Една мајка објави видео на TikTok во кое објаснува зошто мисли дека им е полесно на мајките кои одат на работа отколку на оние кои остануваат дома со своите деца. Нејзиното видео предизвика бура од реакции. Сарц, мајка од Мелбурн, Австралија, ја аргументираше својата поента, а нејзините аргументи предизвикаа жестока дебата во коментарите бидејќи зафатените мајки едноставно не можеа да разберат како Сарц успеа да формира толку необично мислење.

Многу потешко им е на мајките кои се дома со децата
Сарз на самиот почеток на видеото напомена дека не сака да ги навредува луѓето кои многу работат, туку дека мајките кои се дома со своите деца имаат многу потешко во животот, односно имаат многу помалку време за самите себе.

Во работните денови, можам да одам на работа, слушајќи подкаст или музика сам. Можам да пијам кафе, да шетам низ градот. Морам да одам во канцеларија, да разговарам со возрасни луѓе. Таму користам други делови од мозокот кои одамна ги немам користено, почна зафатената мама. И на крајот на денот многу и недостасуваат децата, но и ним им недостига. Времето што го поминуваат заедно никогаш нема да го искористат за расправии, повишување на тонот и за непотребни кавги, кои се сосема нормални во секое семејство, но едноставно ги има повеќе кога сме затворени од утро до утро еден со друг.

Од друга страна, мајката која останува дома со своите деца често заборава да комуницира со возрасните затоа што минуваат денови без нормален човечки разговор. Мајките кои се дома со децата многу викаат, секој ден им е ист и полека се претвораат во незадоволни луѓе на кои им недостасува време за себе.

Мајчинството е работа само по себе
Од моментот кога ќе станете додека не заспиете, постојано сте вклучени. Палите оган поради ирационални работи за кои не треба да се карате на прво место. Тоа е постојан конфликт, без прекин, рече таа.

Бројните следбеници на таа социјална мрежа остро го осудија нејзиното мислење. Се огласија работните родители кои мислат дека се секогаш дома со своите деца, кои не можат да се концентрираат на работата, па дури и оние кои навистина би сакале да бидат со своите деца, а едноставно немаат избор поради финансиската состојба. Мајките се прашуваа каква мајка може да ја доведе во прашање грижата за сопствените деца и нагласија дека целата поента на мајчинството е квалитетното време што го поминуваме со нашите деца.

Сепак, некои пријатели и дадоа поддршка во коментарите. Армијата на оние кои ја поддржуваат се главно мајки кои навистина остануваат дома со своите деца и кои се најдоа во нејзините зборови. Тие веруваат дека дури и половина час слушање музика сами во автомобил би ги наполнило батериите за цела работна недела. Да се ​​биде мајка е работа сама по себе и овие жени сакаат таа да биде сфатена како таква