Сигурно не сте виделе поопасно возење од ова – Погледнете каков товар пренесувале кинеските работници на врвот на планината

Работниците на кинеската државна компанија за снабдување со електрична енергија China Three Gorges Corporation (CTG) беа снимени додека доставуваат пропелер на ветерна турбина долга 19 тони и 75 метри до врвот на планината во близина на градот Јинјанг во провинцијата Сечуан во југоисточниот дел. Кина, пишува The Telegraph.

На видеото кое го објави ЦТГ може да се види дека патот до врвот на планината низ кој поминале возилата и работниците на компанијата е крајно опасен, а планината на која е издлабена е прилично стрмна. Елиса нежно се нишаше лево-десно за време на транспортот, па дури и ја допре планината неколку пати.

Телеграф наведува дека на CTG му се потребни две недели за да префрли еден пропелер на врвот на планината, а работниците кои ја добиваат оваа задача попат се изложени на екстремен студ, грмотевици и снег, а многумина страдаат од висинска болест.

Кинескиот претседател Си Џинпинг изјави дека Кина ќе го зголеми капацитетот на своите фотоволтаични и ветерни електрани на најмалку 1.200 GW. Покрај тоа, кинескиот претседател рече дека Кина ќе ги ограничи емисиите на стакленички гасови до 2030 година.
;