Дедо Мустафа по дома носи алишта од неговата сопруга – Еве и зошто, се кажа јасно – Дали се сложувате?

Зборливиот и мил дедо Мустафа, љубезно познат како Бошња, има 72 години, ужива во пензијата и во дворот во својата столарска работилница од која заработува пари. Гради столици, врамува слики и вози велосипед за да и ги земе лековите на сопругата. Станува збор за интересен човек кој живее во Бусовача и има повеќе од интересни погледи за денешницата.

Како вистински старомоден маж, тој цврсто верува дека панталоните не се за жена, или „панталоните“ како што вели. Тој додава дека не ги разбира жените кои ги носат затоа што е многу поудобно и поудобно во фустаните! И од каде го знае тоа? Па, со тоа што самиот ги носи низ дома – и тоа на жена?!

Кога се оженив со неа, ѝ земав нешто што изгледа како 50 фустани, зедов кредит од банка, земав прстени, ѓердани… па кога љубовта ќе заврши, – вели Мусто. Вели дека жените во панталони се дело на сатаната и дека сето тоа ни го донела Америка.

50 годишна жена ги облекува тие панталони, па што гледа во тие панталони… Не е полесно да се шета во нив, сатанско е, болно, паганско… Па јас како маж понекогаш ги облекувам фустаните од женами… Јас цело време во фустан, па поубаво е отколку болно?!, вели Мустафа и додава дека му се допаѓаат фустаните бидејќи се поудобни.

Се сеќава и како служел во ЈНА каде одлично си поминал, а бил од Абехај – АБХ.