Kапетанот преживеал јадејќи кечап 24 дена, Хајнц го нашол и му ветил нов брод

Хајнц успеал да најде морнар од Доминиканската Република, кој преживеал јадејќи само кечап 24 дена на отворено море откако доживеал бродолом. Елвис Франсоа (47) во декември поправал чамец во близина на холандскиот дел на островот Сент Мартин, кога неговиот брод бил извлечен од морето. Поминал 24 дена на море и преживеал со шише кечап, лук во прав и коцки за супа Маги кои ги измешал со вода.

24 дена на море “Беше тешко. Се обидов да јадам алги, но ми беа пресилни. Последниот ден на море видов авион. Имав мало огледало со мене, па му испратив сигнали. Благодарен сум на биди жив благодарение на нив“, изјави тој за EmoNews. Колумбиската морнарица го спасила бродолом по 24 дена, а веста стигнала до најпознатиот производител на кечап.

Го најдоа Елвис Да потсетиме дека откако ја слушнале неговата приказна, компанијата Хајнц контактирала со владата на Доминикана и колумбиската морнарица. Но, по неуспешен обид, тие побарале од луѓето на социјалните мрежи да им помогнат во потрагата по морнарот, на што, како што велат, одговориле „неколку имитатори на Елвис“.

„Го најдовме Елвис“, објавија вчера на официјалниот Инстаграм профил на компанијата и им се заблагодарија на сите што им помогнаа во потрагата. Тие додадоа дека нивната потрага вклучува „групен напор на сите шест континенти“ по што можеле да стапат во контакт со Елвис.

Според американските медиуми, компанијата има намера на морнарот да му подари нов брод, што беше причина за нивната потрага.