Во февруари 1989 две бебиња по грешка биле заменети во родилиштето, а 2 години подоцна се се смени – За тоа ги обвинувам и двете мајки

Две жени родиле две здрави момчиња – Робин и Гевин – во болницата Најџел во Јоханесбург во февруари 1989 година. Но, бебињата биле префрлени веднаш по раѓањето, поради неприфатлива грешка на неодговорна бабица. Така, Робин е во рацете на Сенди Докинс, самохрана мајка која едвај врзувала крај со крај. Додека Гевин пораснал во домот на Магс Клинтон Паркер во Питермарицбург.

Мајките немале поим дека нивните деца се сменети во породилно се додека сопругот на Мегс не се посомневал дека нешто не е во ред и дека тоа не е негово дете. Две години по раѓањето направиле ДНК тест и откриле шокантен факт – дека момчето не е нивен биолошки син. Тие веднаш се зафатиле со истражување на болничките записи, кои потврдиле дека биолошкото дете на Мегс е всушност Робин, момчето кое пораснало со Сенди.

Изненадувачки пресврт Откако ја дознале суровата вистина, иако им била укажана можност, мајките се одбиле да ги разменат своите деца. Беа решени да ги задржат бебињата кои ги одгледале од раѓање, без разлика што не се нивни. Не можете туку така да се откажете од детето што го воспитувате две години, без разлика дали тоа е биолошки ваше или не. Веднаш ја отфрлив таа можност затоа што само сакаш да го заштитиш тоа што го имаш. Неколку дена откако дознав, бев во шок, а потоа следеше љубопитност. Сакав да знам како живее моето биолошко бебе – вели една од мајките.

Сепак, Робин ужасно му се замерил на Мегс што не се борел за него, туку го оставил да порасне во беда. Што и да сакав во животот, морав напорно да работам за тоа. Никогаш не добив ништо едноставно, за разлика од момчето кое живее со мајка ми – Робин поднесе оставка. Од друга страна, Гевин имал прекрасно детство, а истакнува дека е многу задоволен што ситуацијата испаднала вака.

Водам прекрасен живот. Факт е дека случајно добив таков живот, но воопшто не ми е жал за Робин – признал тој. Неочекуван епилог Робин секој ден разговарал со својата биолошка мајка и страдал поради неа, а Мегс му предложила да се пресели кај неа и Гевин, што го направил во 2004 година. Таа не размислуваше многу за Сенди, која остана сама.

Би сакал само да ја прашам дали е среќна поради тоа што ни го направи. Таа ми го уништи животот“, изјави Сенди.