Снежана со велосипед тргнала на пат околу светот, носела само 5 евра во џебот – Доживеала незамисливи работи

Снежана Радојичиќ, професорка по литература и писателка по обука, во 2011 година одлучи да ја напушти постојаната работа и да го промени животот од корен и од тој момент ја следеше епитетот – авантурист. Имено, оваа храбра дама заминала на соло патување околу светот со велосипед стар 40 години со осум брзини и дневен буџет од 5 евра. Таа истакнува дека е патувачки раскажувач, и дека сега го живее својот сон за слобода и креативност.

Начинот на живот кој го избрав секако не е лесен, но за мене е вреден, ме исполнува и верувам дека книгите што ги пишувам оставаат трага. Не се збогатив материјално, немам заштеда, преживувам секој ден како и повеќето од вас, но среќна сум и пребогата со пријатели, искуства, искуства. По сите овие години, мислам дека не би можела ни да живеам поинаку – рече еднаш Снежана, чии книги за искуства од патувањата се читаат во здив.

За 11 години, таа патувала повеќе од 80.000 километри, посетила 53 земји на четири континенти и продолжува кон Алјаска. Таа, меѓу другото, возела на Хималаите на 5.416 метри надморска височина, потоа 1.000 километри во пустината Гоби, 1.600 километри во пустината Атакама, Андите, Сибир, џунглите на Борнео, Амазон…

Покрај тоа, бестрашната Снежана се искачуваше на вулканите во Огнениот прстен на Тихиот Океан, помина низ највпечатливите кањони, степите. Се пораѓала со денови и денови без никаков знак на цивилизација, а верен придружник насекаде и е маскотата Скитуљко. Нејзината љубопитност е толку голема што не се плашела да ползи насекаде, дури и на места каде што е страшно да се вози автомобил. На својот пат низ светот, тој се соочува со бројни природни тешкотии. Така град со големина на орев ги погоди Андите.

Некогаш морала да се симне од велосипедот, бидејќи не можела да вози поради силниот ветер. И не само тоа, таа не можеше ни да оди од тоа колку бил силен! Од друга страна, наишла на толку обилни врнежи што мислела дека се околу неа ќе биде потопено. Често наидува на непристапни делови и се случува да мора да го влече превозното средство, како и целата придружна опрема, притоа пробивајќи се низ тесни и стрмни патеки. Спие во шатор 200 ноќи годишно на температури од -10 °C до +30 °C.

– Во последните речиси 12 години живеам живот на истражување и откривање, патувајќи на две тркала (а понекогаш и на две нозе). Од 2011 до 2023 година, возев велосипед низ некои од најубавите места во светот, ги запознав мештаните, кулутите и ја искусив природата во нејзината најчиста форма. Мојот номадски живот на велосипед ми го отвори срцето на светот на можностите и ме научи да уживам во убавината на животот – нагласува светскиот патник.