Кога го прочитале тестаментот на бабата се вчудоневиделе – Семејството останало без ништо, целото богатство оди кај него

Тестаментот на дементираната баба во Австрија го шокирала нејзиното семејство, бидејќи дознале дека своето повеќемилионско богатство го оставила не на нив, туку на водоинсталатер, пишуваат австриските медиуми. Се почнало да се расплетува кога жената поради итна медицинска помош завршила во болница. Меѓутоа, наместо да ги има членовите на нејзиното семејство на списокот со контакти, баба именувала водоинсталатер.

Семејството било шокирано од овој нејзин чин, а потоа топката почнала да се одмотува. Како што пренесува весникот „Кронен“, сопругот на бабата починал во 2018 година, а парот немал деца, па бабата останала сама. Тие наведуваат дека богатата пензионерка ги прекинала контактите со роднините, односно со сестра и и со децата. По една година, бабата наводно запознала водоинсталатер, кој и изгледал како добра душа и често ја доведувал во неволја.

На крајот, бабата го префрлила своето богатство на занаетчија. Адвокатите веруваат дека семејството не може да направи ништо за да ги добие парите што останале по смртта на бабата. Се додека нема кривично дело измама, принуда или измама, роднините не можат ништо да направат. А тоа би било многу тешко да се докаже бидејќи жената сега почина – вели адвокатот Лоренц Киршнер, кој е специјализиран за оставински работи.

Медиумите пренесуваат дека во тестаментот бабата сиот свој недвижен имот со вкупна површина од околу 3.000 метри квадратни му го оставила на водоинсталатерот. Еден роднина на покојната баба тврди дека на водоинсталатерот не му бил доделен само недвижен имот. Никогаш не помислив колку е лесно да се добие наследство без да се биде дел од семејството. Се работи за богатство од три милиони евра и повеќе – наводно рекол роднината.