Купив стара торбица за 1 евро, а потоа ја дознав нејзината вистинска вредност: Тоа што го открила ја замислило, па одма го направила ова…

Чендлер Лесен Вест (29) од САД пред повеќе од една година на интернет купил винтиџ (стара) облека и модни додатоци во вредност од 75 долари (околу 70 евра). Меѓу тие работи имаше и мала платнена чанта , чија цена беше 1 долар (помалку од 1 евро). Чендлер ја погледна малку, ја остави и заборави на неа.

Таа зборуваше и за чантата на TikTok . Кон крајот на минатата година таа повторно се најде во нејзини раце, па реши да дознае нешто повеќе за неа. Таа гуглаше, но залудно. Потоа им се обратила на членовите на групата на Фејсбук посветена на антиквитети и винтиџ облека за помош. Меѓу нив имаше и некој кој ја препозна и навести дека вреди мало богатство.

Мислев дека ќе вреди малку повеќе од доларот што го платив, но не толку. Открив дека тоа е ретко винтиџ парче Картие, француска свилена арт-деко вечерна чанта од 1920-тите и дека накитот на затворачот може да бидат вистински дијаманти.

Ми препорачаа да го однесам во златарница за да го проверат – се присети таа.

Таа вели дека не можела да најде етикета во чантата, но подоцна дознала дека Картие ја става етикетата на токата. Таа го следела советот и ја однела чантата кај еден златар кој потврдил дека се работи за 12 дијаманти и го препорачала следниот чекор: „Контактирајте со аукциска куќа“. Таа го избра RAGO Auctions, а тие ја процениле вредноста до 4.000 долари.

Аукцијата ја започнале со 2.000 долари, а понудите што доаѓале, се поголеми и поголеми, дури и самите се изненадиле. На крајот го продадов за 9.450 долари (околу 9.500 евра) – рекла таа, пренесува Инсајдер.