Снежа сонувала чудесен сон – Кажува дека сонувала како Богородица и ги кажала овие зборови! Кога дошле археолозите, се вчудоневиделе (ВИДЕО)

Таа детално го опишала „изгледот“ во сонот – две девојчиња, а потоа и Богородица која, како што вели, и ги дала овие зборови

ГРАДИНАТА НА БАЈА – И покрај многуте студии, човечките соништа сè уште многу често се обвиткани со мистерија. Понекогаш знаат да бидат романтични, понекогаш вознемирувачки, но она што го сонуваше Снежана Павловиќ од Бајина Башта беше необично. Необичен сон за оваа жена, како што таа тврди, укажал на точното место каде се наоѓаат темелите на црквата која исчезнала пред пет века, а не само таа, туку и гробовите на големите херои.

Тогаш сонував мало девојче во бордо марамче, потоа исчезна и се појави уште едно кое носеше круна од бело злато во сите бои. Но, тоа не беше крајот, кога исчезна, Пресвета Богородица се појави во златна круна на која не можеше да и се види лицето поради сјајот. Таа ми рече на десното уво „ќе зборуваш, нема да слушаш што зборува никој. Мораш да одиш напред и да разговараш за да може мојот дом да се направи на ова место“ – изјавила Снежана за агенцијата РИНА.

Тогаш јасно ѝ кажале во сон дека темелите на огромното светилиште и коските на хероите кои се бореле за православната вера лежат токму во градината на Баја, а храмот бил срамнет со земја. За него и денес се зборува меѓу Бајнобаштан, а легендата се пренесува од колено на колено.

Ми рекоа дека на ова место има четврта православна порта и дека мора да се урни. Кога прашав каде се другите тројца, јасно ми рекоа дека првото е во Ерусалим, каде што Бог го дал својот син Исус Христос, вториот е во местото Стоби, каде што има една жена по име Лидија, која прва прифатила да го рашири православието, третата е Хераклеја кај Битола и четвртата е тука во Бајина Башта, каде според планот беше Плаошник во Охрид – вели Снежана.

Дека нејзините соништа и како тие се втемелени во реалноста, се покажа пред 13 години кога археолозите од Националниот музеј во Ужице се појавија на парцелата во Бајина Башта и се најдоа на ново моделирано поле. На неа пронашле остатоци од верски објект. За овој локалитет немаме никакви пишани извори, но она што цврсто не држи е уверувањето дека се работи за средновековна градба од IV век, каде што најдовме фрагменти од тенџере од сегменти од сребрен лим и две сребрени обетки со три јагоди, наоди кои нè упатуваат на времето од 14 век, во времето на Твртко Немањиќ и Лазар Хребељановиќ – рекоа тогаш археолозите кои работеа на ископувањата.

Тоа беше првиот доказ за сонот на Снежана, дека има нешто на почвата на Бајина Башта. Во 1950-тите, таа област беше опустошена и сите тие споменици беа одземени за да се полнат патиштата, а на оние што го направија тоа наводно несреќен им заврши. Занаетчијата Зоран Николиќ е сопственик на парцелата, во чиишто утроба лежат 27 откопани гробови и големо светилиште. Вели дека е подготвен да разговара со црковните власти, бидејќи и самиот сака конечно да ја исправи вековната неправда и на предметот да му го даде значењето што го заслужува.

Мајка ми беше единствениот наследник на парцелата и јас бев сведок кога се вршеа ископувањата. Нашле 27 гробови, скелети кои биле поголеми од денешните луѓе.Најдени се и темелите што се качија под моите згради и сакав да се договорам со црковните власти да поставам некаков маркер за да се дознае, но сето тоа престана. Се случија чудни работи, што куќите во околината останаа празни, а младите загинаа, вели Николиќ.Кај бајнобаштанците останува надежта дека ќе се појави човек кој ќе најде сила и ќе изгради светилиште кое овој крај го заслужува.